Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışanların yıllardır takip ettikleri CeBİT Sinerji Zirvesi, bu yıl 24, 25 ve 26 Ekim 2013 tarihlerinde CeBİT Bilişim fuarıyla eş zamanlı olarak düzenlenecek. Ülkemizde konferanslar, fuarlar kadar ilgi çekmiyor. Oysa fuarlarda cihazlar görücüye çıkarken konferanslarda fikirler tartışmaya açılır. İnsanımız elle tutulabilenlere daha fazla değer veriyor. Belki de aynı sebeple danışmanlık hizmetleri sunanlar, sektörel araştırma raporu hazırlayanlar fazla değil ülkemizde, batıyla kıyasladığımızda.
Bu yıl CeBİT Sinerji zirvesinde neler konuşulacak diye baktığımızda bir çok salon ve bir çok eşzamanlı oturum ilk göze çarpan oluyor. 2014'e yaklaştığımız bugünlerde yerel seçimlerde adayları en çok terletecek kent içi trafik, zirvede ele alınacak konuların başında geliyor. "Akıllı kentler" başlıklı oturumda Türkiye Bilişim Derneği Başkanlığı'nı da yürüten Turhan Menteş hocamızın moderatörlüğünde Hannover ve Berlin'den gelecek misafirler akıllı kentlerle ilgili paylaşımlarda bulunacaklar. "Yerel yönetimler ve sosyal medya" zirvenin ikinci gününün etkinlikleri arasında. "Akıllı Kentler Akıllı Devlet" adlı etkinlik ile zirve ana gündemine yerel yönetimleri almış gibi görünüyor. Yerel seçimlerin yaklaştığı düşünüldüğünde doğru bir tercih.
Siber güvenlik, bulut bilişim ve büyük veri belki tüm zamanların konuları. Bilgi iletişim teknolojilerini kullandığımız sürece vazgeçemeyeceğimiz siber güvenlik bir panel ile zirvede tartışılacak. Her geçen gün artan veriler, bu verileri depolama sorunları ve verilerden anlamlı bilgilere erişmenin zorlukları da bir panelde değerlendirilecek.
Yenilikçilik kavramı, zirvenin bir gününü ayırdığı konular arasında. Başbakan yardımcısı Sn. Ali Babacan'ın açılışını yapacağı duyurulan oturumlarda konu tüm boyutlarıyla tartışılacak. Katma değerli ürünler ortaya koymadan cari açığımızın kapatılmasını beklemek pek gerçekçi değil. Bu açıdan bakıldığında yenilikçilik başlıklı bölümün açılışını Sn. Babacan'ın yapacak olması daha anlamlı hale geliyor. Umarım ülkemizin girişimcileri, yenilikçi ürünlerle ihracatımızı arttırır.
FATİH projesi eğitimde fırsat eşitliği yaratacağı sloganıyla ortaya çıkmıştı. Geldiğimiz noktada bu amacına ne kadar ulaşabildi, amaç gerçekçi miydi, projeye harcanacak para başka alanlarda kullanılsa geri kazanımı daha fazla olabilir miydi gibi tartışmaları yapmak anlamlı. Ancak, zirvede konu bu boyutuyla işlenmiyor. Bilgi iletişim teknolojileri alanında düzenlenen bir zirveden böylesi tartışmaları yürütmesini beklemek de gerçekçi olmaz zaten. FATİH projesinin içerikleri masaya yatırılacak zirvede. Akıllı tahtalar ve tabletler eğitim içerikleri olmadan bir işe yaramayacaktır. Buradan hareketle içerik konusunun önemi ortada. Zirve, bu önemli konuya odaklanacak.
Üç günlük, çeşitli salonlara yayılmış bir zirveyi tek bir yazıda değerlendirmek zor bir iş. Amacım, bu önemli zirvenin tanıtımına küçük de olsa, bir katkı sunabilmekti. Geleneksel hale gelmiş bu zirvenin başarıya ulaşması, konuşmacılar kadar dinleyicilere / katılımcılara da bağlı. Özellikle kurumların zirveyi desteklemesi çok önemli. Umarım zirve başarılı geçer. Tartışmalar ülkemizin daha gelişmiş bir ülke olmasına katkı sunar.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.