Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Yazılara etkileyici başlıklar bulma konusunda pek başarılı olduğum söylenemez. İlgi çekici başlıklar, okunma sayısını etkiliyor mu onu da bilmiyorum açıkçası. Ancak, eğer televizyon yayıncılığı dünyasının teknoloji alanında çalışıyorsanız, 14 - 15 Kasım 2013 tarihlerini ajandanıza, tabii eğer bir ajanda tutuyorsanız, not etmenizde yarar var. Her yılın Ocak ayında ajanda sahibi olup, bir sonraki Ocak ayına kadar yüzünü açmayan, benim gibi, biriyseniz de telefonunuza hatırlatma kaydedin.
DigiTAG'dan daha önceki yazılarımda bir kaç kez bahsetmiştim. Sayısal karasal televizyon yayıncılığını yaygınlaştırmak amacıyla sektör şirketlerince kurulan DigiTAG, 14 ve 15 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul'da bir çalıştay (workshop) düzenleyecek. Radisson Blue adlı otelde gerçekleştirilecek olan bu etkinlik, son derece önemli. Öneminin bir kaç nedeni var elbette. Sıralarsak;
- Tarih açısından kritik bir dönemde gerçekleşecek sektör buluşması halinde geçecek muhtemelen. Malum, 15 Ağustos 2013 tarihli RTÜK açıklamasının ardından ülkemizin sayısal karasal televizyona geçiş macerası bilinmeze doğru yol almaya devam ediyor. Bu belirsizlik ortamında sektörün tüm aktörlerini aynı çatı altında toplayacak bir etkinliğin düzenlenecek olması çok önemli.
- DigiTAG'ın üyelerine baktığımızda yayıncılar, şebeke operatörleri (bizdeki ANTEN A.Ş. gibi), üreticiler ve düzenleyici / denetleyici kuruluşlardan oluştuğunu görüyoruz. Kısaca DTT (sayısal karasal televizyon) dünyasının tüm aktörlerini içeren bir yapıdan bahsediyoruz. Bu yapının düzenleyeceği bir çalıştay, konunun en önemli isimlerini bir araya toplayacaktır. Normal şartlarda bir araya gelmeyecek isimler, DigiTAG'ın çağrısıyla İstanbul'da sunum yapacaktır. Böylesi bir birikimi İstanbul'da izlemek çok önemli.
- Sayısal karasal televizyon, Avrupa'nın bir çok ülkesinde, hayatın bir gerçeği haline gelmiş durumda. Analog yayınların kapatılmasını konuşan pek ülke kalmadı geriye. Avrupa'da gündemde olan konu daha çok DVB-T2'ye geçsek mi, hibrit TV, kibrit TV gibi şeyler. Bizde ise malum, henüz sayısal karasal şebekemiz yok. Hal böyle olunca üreticiler açısından daralan Avrupa pazarında, Türkiye bir can simidi niteliğinde. Büyük üreticilerin tümü ülkemizin DTT yatırımlarını bekliyor. Rusya ve Türkiye, DVB-T2 yatırımı yapan / yapacak olan iki büyük pazar. DigiTAG'ın çalıştayına, cihaz üreticileri ilgi gösterecektir diye düşünüyorum. Üreticilerin çözümlerini dinlemek için etkinlik, önemli bir fırsat sunacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.