Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Son dönemde, özellikle 20 yaş altı insanlara televizyon izliyor musun diye sorduğumda aldığım yanıt hayır oluyor. Televizyon izlemiyoruz, tabletten/netbooktan/bilgisayardan film/dizi seyrediyoruz diyorlar. Bu durum, dediğim gibi, özellikle belli bir yaşın üzerindeki insanlar için geçerli. Diyebilirsiniz ki bunun ne önemi var ki? Yani sonuçta ha televizyon denilen cihaz ile yayına ulaşsın, ha internet üzerinden. Ulaşılan aynı içerik olduktan sonra durum değişir mi?
İzleyici açısından, şimdilik, büyük değişikliklere yol açmadığı bir gerçek. Çeşitli ara birim cihazlarını kullanarak küçük ekranlarda izlediği yayını, televizyon cihazına da aktarınca televizyondaki deneyimin aynısını yaşayabilen izleyici, yayının nereden geldiğini önemsemeyecektir elbette. Ancak paralı abonelikleri olanlar, izlediği içeriğe internet üzerinden erişebilince, bu paralı aboneliklerini sürdürmeyi gözden geçirebilir. Tabii internet üzerinden ücretsiz erişebildiği içeriğin ne kadar sağlıklı ve sürekli olduğu ayrı bir tartışma.
Televizyon dünyası dönüşüyor
Bu noktada en büyük değişiklik klasik televizyon kanalları açısından yaşanıyor. Rating olarak adlandırılan izlenme oranları, dizilerin devamlılığının en önemli referansı. Eğer dizi rating almıyorsa, izlenmediği, beğenilmediği düşünülüyor ve bu durum, dizinin sonu oluyor. İçeriğe televizyonda ilk yayınlanmasından sonra da erişebilmek, dizinin ratingini nasıl etkiliyor? Peki hiç televizyonda yayınlanmayan, sadece internette yayınlanan bir dizinin izlenme oranı nasıldır? Reklam verenler ve kanallar için büyük bir soru/n.
Kevin Spacey ismi pek çoğunuza tanıdık gelecektir. American Buity, K-Pax gibi akılda kalan filmlerin başrolünde yer almış bu ünlü oyuncu, bugünlerde House of Cards adlı bir dizinin başrolüyle gündemde. Özellikle yakın zamanda yaptığı bir konuşma, televizyon sektörünün yaşadığı dönüşüme vurgu yapıyor. Spacey'nin konuşmasına internette kısa bir arama ile ulaşabilirsiniz. Burada konuşmanın ayrıntılarından ziyade ana fikrini belirtmekle yetineceğim:
Artık başka bir dünya var. İnternet, herşeyi dönüştürdüğü gibi yayıncılık dünyasında da kuralları yeni baştan yazıyor. Kimse eski alışkanlıklarıyla iş yapmaya devam etmesin. İnternetin değiştirici gücünü dikkate almazsanız yok olursunuz.
Bunlar, dediğim gibi, Spacey'nin sözleri değil. Konuşmasından benim çıkardıklarım.
Peki nedir bu House of Cards?
Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın şebekeleri dışında sadece NetFlix adlı OTT hizmeti kanalında yayınlanan ve 9 dalda Emmy Ödülü kazanarak tarihe geçen bir dizi. Kevin Spacey'nin baş rolünde yer aldığı dizi ABD'de başkanlık mücadelesini anlatan politik bir drama. İlk 13 bölümü aynı gün, tüm bölümleri aynı anda, NetFlix platformuna konularak izleyiciye ulaştırılmış. House Of Cards projesini öncelikle ABD'deki televizyon şebekelerine önermişler. Şebekeler (television networks:bizdeki televizyon kanalları olarak düşünebiliriz) pilot bölümü görmeliyiz demişler. Proje sahipleri ise buna karşı çıkmış. 13 bölümde anlatılacak hikayenin pilot bölümde yeterince işlenemeyeceğini anlatmışlar ancak kanalları ikna edememişler. NetFlix ise pilot bölüm olmadan, 13 bölümlük ilk sezon için anlaşma yapmış.
Sonuç ortada.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.