Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Uzunca bir süredir sayısal karasal televizyon yayınları konulu yazılar yayınlıyorum. Aslında sayısallaşma süreci, televizyonlar kadar radyo yayınlarını da ilgilendiriyor. Ülkemizde kısa süren bir deneme dışında pek bir çaba görülmeyen sayısal radyo, Avrupa'da, özellikle Birleşik Krallık'ta hızla yaygınlaşıyor. FM yayınlarından daha kaliteli sesin yanı sıra basit görsellerin de iletilebildiği DAB (DAB:Digital Audio Broadcast) yayınlarının bugün geldiği durumu analiz eden güncel bir rapor yayınlandı. Birleşik Krallık'ın RTÜK + BTİK'sı olarak düşünebileceğimiz Office of Communication (OFCOM) tarafından 25 Eylül (yani dün) yayınlanan rapor ilginç veriler içeriyor. Raporun tamamına buradan erişebileceğiniz hatırlattıktan sonra bana ilginç gelen bilgileri kısaca paylaşayım:
- BBC'nin ulusal multipleksi hanelerin %94,4'üne, ulusal ticari multipleksi %89,5'ine ulaşmış durumda. Yerel DAB multipleksleri ise %71,7'ye erişebiliyor.
- Hanelerin %98'i sayısal radyoyu da taşıyan sayısal televizyon yayınına sahip. Gene hanelerin %76'sının geniş bant internet erişimi var.
- Son 12 ayda satılan radyo alıcılarının üçte birinde DAB tüner (alıcısı) var.
- Satılan her dört otomobilden birisinde DAB alıcı mevcut.
- Halkın %46'sında DAB sayısal radyo olduğu ileri sürülüyor.
- Sayısal radyosu olmayan hanelerin %14'ü önümüzdeki 12 ay içerisinde DAB sayısal radyo alma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etmiş.
- Ağustos 2013 itibariyle Birleşik Krallık'ta 250 (iki yüz elli) DAB radyo kanalı bulunuyor.
- Solda gördüğünüz grafik Birleşik Krallık'ta DAB kapsamasına ait. Söz konusu raporda orijinal boyutlarından inceleyebileceğiniz grafiği kısaca özetlemek gerekirse, Londra'da 45'in üzerinde DAB radyo yayını dinleyebileceğinizi anlatıyor...
Merak edenler olabilir diye ülkemizdeki sayısal radyonun serüveninden kısaca bahsedeyim. DAB yayınları TRT tarafından bundan 5 yıl kadar önce denendi. O dönem gerek alıcıların pahalılığı gerekse burada yazamayacağım başka sebeplerle denemeler beklenilen ilgiyi yaratamadı ve sonlandırıldı. 6112 sayılı yasada, sayısal radyoya geçişin takvimi de belirlenmiş durumda. Buna göre sayısal radyoda sıralama ihalelerinin, analog televizyon yayınlarının sonlandırılmasının ardından 6 ay içerisinde yapılması gerekli. Bu da takvim olarak Eylül 2015'i gösteriyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.