Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
IPTV ve internet üzerinden yapılan web TV arasındaki farkları, sektör çalışanları biliyor. Sektör dışındakiler için, google'da kısa bir arama yapmalarını öneririm. Bu yazımda iki uygulamanın farklarına değinecek değilim. Konu biraz daha özel: IPTV ve WebTV'nin düzenlemeleri.
Konunun bu boyutu, özellikle sektörde yatırımı olan şirketler ve düzenleyici denetleyici kuruluşlarca dikkatle değerlendiriliyor. İşte bu değerlendirmelerin sonucu olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu önemli bir araştırma raporu yayınladı. BTİK'nın web sayfasında ücretsiz olarak indirebileceğiniz rapor, IPTV ve WebTV'nin ne olduğuna dair kısa açıklamaların ardından ülke örnekleri üzerinden konuyu ayrıntılı olarak irdeliyor. Özellikle ülkemizde IPTV sektörünün geleceği ile ilgili yorumlar dikkat çekici. Hali hazırda ülkemizde bir tane IPTV operatörü bulunuyor. BTİK verilerine göre 2013 yılı ilk çeyreğinde bu tek operatörün abone sayısı 200.000'in altında görünüyor. Türkiye büyüklüğündeki bir ülkede 200.000 abone pek anlam ifade etmiyor. Bu sayının neden bu düzeylerde kaldığı konusunda fikrim var elbette, ancak söz konusu operatörün borsada işlem gören hissesi olduğunu göz önüne alınca bu yorumlarımı dost sohbetlerine saklıyorum.
Geçenlerde Tivilogy.com'da yer alan bir haber IPTV'nin ülkemizdeki geleceğiyle yakından ilgiliydi. BTİK'nin yazımda bahsettiğim raporunda da değinilen alt yapıyı paylaşma yoluyla yeni oyuncuların sektöre gimesini irdeleyen Tivilogy.com'daki yazıda belirtilen ücretlerle bu beklentinin gerçekleşmesinin güçlüğü ortada.
Sıcak bir yaz, daha sıcak geçeceğe benzeyen bir sonbahar ve 2014'ü öncülüyor. Her anlamda zor dönemler göreceğiz gibi görünüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.