Yağmur damlaları arabanın silecekleriyle yarış halindeydi. Az önce temizlenen yerler, gökten düşenlerle yeniden ıslanıyor ve görüşü bozmaya devam ediyordu. Binalar ve şehir uzaklaşırken, ne yapıyorum gerçekten diye düşündü. İç sesini sözle tekrarladığını fark ettiğinde, arabada yalnız olduğuna şükretti. İş çıkışı, akşam trafiğinde kendi kendine konuşmak pek garip karşılanmazdı gerçi. Bu aralar akıl sağlığını korumak herkes için zordu. Zor zamanlardan geçiyoruz, dedi kendi kendine. Hangi zamanımız kolay oldu ki diye ekledi. Kendine hak verdiğini fark edip güldü. Hava kararmaya başlayacak birazdan, daha çevre yoluna bile gelemedim. Bu gidişle bugün rekor kıracağım. Neyse ki evde bekleyenim yok. Bekleyeni olmadığına sevinmesi garibine gitti. Çocukluğu ve gençliği boyunca kendisini hep kalabalık bir ailenin babası olarak hayal ettiğini hatırladı. Karısı, kızları ve oğulları ile güle eğlene yaşayıp gideceği kocaman bir ev görürdü ne zaman geleceği düşünse. Oysa hiç evlenmed...
Elektronik marketlere gittiğimde televizyon satılan bölümleri ziyaret ediyorum. Bu günlerde Samsung satanlara sorduğum ilk soru DVB-T2 deneme yayınlarını izleyip izlemedikleri oluyor. F serisi Samsung televizyonlar DVB-T2 dahili alıcıya sahipler. Ne yazık ki, halen DVB-T2'nin ne olduğunu bilmeyenler çoğunlukta.
Bu bilgi eksikliğinin sebebi çok elbette: Elektronik marketlerin üst yönetimleri, satılan ürünlerin Türkiye temsilcileri, radyo ve televizyon dünyasında çalışan sivil toplum kuruluşları ve tabii listenin başında düzenleyici ve denetleyici kuruluş. Katıldığım panellerde, oturumlarda rastladığım üst yöneticilerine de söyledim:
Sayısal karasal televizyon yayınının ülkemizde başarılı olması, halkın bilgilendirilmesine bağlıdır.
- Uydunun, hatta daha doğru ifadesiyle FTA uydunun, bu kadar fazla pazar payına sahip olduğu başka bir Avrupa ülkesi yok.
- Pay TV, abonelik ile izlenebilen platformlar, tekliflerinin bu kadar sınırlı olduğu başka bir Avrupa ülkesi yok. Hepi topu 2 (iki) DTH (Direct To Home), bir adet sayısal kablo ve bir adet IPTV hizmeti var.
- Konya büyüklüğünde toprağı olan İsviçre'de 200'ün üzerinde kablo operatörü hizmet veriyor. Romanya, Bulgaristan, Macaristan gibi orta ve doğu Avrupa ülkelerinde izleyicilerin bir çok alternatifi var.
- Orta ve doğu Avrupa ile ülkemizin televizyon piyasasındaki farklılıklar tez konusu olacak kadar dikkat çekici.
- Uydu yayınlarının bu kadar yaygın olduğu ülkemizde sayısal karasalın kendisine bir yer bulabilmesi için mutlaka ama mutlaka sağlam teklifler sunulması gerekiyor.
- Hibrit (melez) kutu, bu tekliflerin olmazsa olmazı.
- FTA kanalların T2 üzerinden, diğer sunulanların (T2 üzerinde olmayan içerikler, kanallar, VoD, catch-up TV, etkileşim...) IP üzerinden verileceği özel kutuların ülkemizde çok tutulacağına eminim.
- Krakow'da konuştuğum kutu üreticileri (ki aralarında PACE gibi önemli oyuncular da vardı) Türkiye piyasasına girmeye can atıyor. 18 milyon haneden bahsedilince bunun %30'una bile ulaşmak anlamlı bir pazarı müjdeliyor.
- Özellikle DVB-T şebekesini kurmuş ve belli bir doygunluğa ulaşmış batı Avrupa'da başka iş çıkmayacağını gören kutu üreticileri gözünü Rusya'ya, bize ve T2 şebekesini kuracak diğer ülkelere çevirmiş durumda.
- Bu noktada pazara doğru zamanda doğru ürünü sunan kazanacaktır.
- Önemli olan pazarın ihtiyacını doğru analiz edip, teklifi uygun fiyatlandırmak ve hizmet kalitesini yüksek tutmaktır. İzleyici, Elektronik Program Rehberinde seçtiği kanalın T2 üzerinden mi IP üzerinden mi geldiğini önemsemeyecektir. İzleyici için önemli olan izlemek istediği içeriğe ulaşmaktır.
Konu ile ilgili yazacak, söyleyecek şey çok belki ancak hem yazı çok uzadı hem yaz yaz bir şey olmayınca insanın şevki kırılıyor. Umarım ilerleyen günlerde televizyon ekranlarında dönmeye başlayan kamu spotlarından, gazetelerde DVB-T2'yi anlatan haberlerden/reklamlardan, elektronik marketlerde DVB-T2 dahili alıcılı televizyonlardan ve DVB-T2 kutularından bahseden yazılar yazarım.
Kasım 2013'e (Ankara'da DVB-T2 yayınlarının başlamasına) bir kaç ay, Mart 2015'e (Türkiye'de analog karasal televizyon yayınlarının kapatılmasına) bir kaç yıl kaldı. Zaman durmuyor, aksine hızlanıyor.
Fotograf, Avrupa Merkez Bankası'nın Frankfurt'taki merkezinin önünden. Yazıyla ne ilgisi var demeyin. Günün sonunda hepimiz bu simgenin gösterdiği şey, para, için çalışıyoruz.
Bilgilendirici bir yazı teşekkürler. Benim merak ettiğim bir konu, DVB-T2 için alıcı antenler nasıl olacak, özel bir anteni var mı? Apartmantlarda altyapısal olarak ne boyutta bir değişikliğe ihtiyaç var? TV'lerin
YanıtlaSilyayın için takvimi nedir?
Selamlar
Çağatay
seçilen parametrelere göre büyük kent merkezlerinde eviçi mobil alış olanaklı olacak. biz laboratuarımızda bir ucu kırık çubuk antenle yayını alabiliyoruz. bildiğimiz televizyon üzerine konulan çubuk anten, büyük kentlerin merkezlerinde yeterli olacak. diğer yerleşim birimlerinde çatı anteni gerekecek.
YanıtlaSilBu anlamda apartmanlarda bir değişikliğe ihtiyaç olmayacak gibi görünüyor.