Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Yazıya başlamadan bir açıklama yapmamda fayda var. Bu sayfaları tamamen amatör bir anlayışla hazırlıyorum. Neredeyse 10 yıldır süren blog yazılarımın hiçbirisini bir menfaat karşılığı yazmadım, yazmayı da düşünmüyorum. Tanıtımını yaptığım mekanlarda hesabı, bahşişleriyle birlikte elbette :), ödedim, kitapları satın aldım, teknolojileri okudum/araştırdım. Bu yazıya vesile olan bir pazar sabahı Samsung bayisindeki sohbet, bana çokça sorulan sorunun yanıtı olduğu için değerli ve bu yüzden yazı karşınızda...
Malum, uzunca bir süredir sayısal karasal televizyonla yatıp onunla kalkıyorum. Aslında sektör çalışanlarının çoğunun farklı olduğunu sanmam. Özellikle özel yayıncıların verici işletmelerinde çalışanlar içten içe ne olacağız endişesiyle birlikte süreci takip ediyordur. Lafı uzatıp konuyu dağıtmadan sadede geleyim: Samsung'un yeni piyasaya çıkan F serisi televizyonları dahili DVB-T2 alıcıya sahiplermiş. Samsung'un ARMADA Alışveriş Merkezindeki bayisinin anlattıklarına göre ilgili Bakanlıktan gelen teknik ekipler de cihazların sınama yayınını aldığını test edip onaylamışlar. Bu sayede, yeni karasal sayısal yayını alacak televizyon biliyor musun? sorusunun yanıtı belli oldu: SAMSUNG F Serisi. Farklı ekran boyutlarında ürünleri bulunuyor.
Yanda yukarıda görmekte olduğunuz fotografı Samsung'un Birleşik Krallık web sayfasından edindim. Zaten sektör çalışanları bilecektir DVB-T2'nin başarılı uygulaması Birleşik Krallık'ta sürüyor. Bu nedenle ülkemiz piyasasına çıkacak modellerin büyük bölümü hali hazırda Birleşik Krallık ülkelerinde satışta olan modeller olacaktır. Samsung Türkiye sayfasında, benim beceriksizliğimdir muhtemelen, F serisi televizyonların görsellerini bulamadım. Aslında F serisine dair bilgi de bulamadım. Sanırım ürün yeni olduğu için henüz web sayfasına koymamışlar. Fiyatını soracaksınız şimdi. Böylesi amatörce sürdürülen bir blog için bunu yazmak çok tehlikeli. Dönüp dönüp güncellemek gerekli sıkça değişen fiyatları. Onun yerine ben 19 Mayıs 2013 tarihinde bayiiden öğrendiğime göre 2000 TL civarından başlıyormuş diyerek geçiştireyim soruyu.
Bu yazıyı yazalı epey zaman oldu. Yazıda bahsettiğim F serisi televizyonların tümünde T2 dahili alıcı olduğu bilgisinde bir sorun var gibi görünüyor. Samsung.com.tr web sayfasında F serisinin çoğu modelinde T2 dahili alıcı yok görünüyor. Bu durumun iki açıklaması olabilir. Birincisi Türkiye'de satışa sunulan modellerde T2 alıcı konulmamış olabilir. Maliyet düşürmek için böyle bir uygulama mantıklı görünüyor. İkinci açıklama ise T2 alıcı var olduğu halde, böyle bir yayın olmadığından katalog bilgisinde yer verilmemiş olabilir. Sonuçta, 17 Ekim 2013 tarihli bu güncellemeyi sayfaya eklediğimde ülkemizde T2 yayınlarının ne zaman başlayacağı bile belli değil.
arkadaşım.. şöyle 46-47 inç dvb-t2 alıcılı fazla akıllı olmayan, hatta analog tuneri dahi olmayan bir tv var mı önereceğin??
YanıtlaSilne yazık ki T2 alıcılı modeller, halen yaygın değil. Samsung F serisinde 8000 ve 8500 diye iki üst segment televizyonda var T2 dahili alıcı. Bunların fiyatları da epey yüksek. Eğer çok acil değil ise kısa bir süre (yılbaşına kadar mesela) beklemenizi öneririm. 14-15 Kasım'da İstanbul'da bir çalıştay olacak. En azından onun sonrasına kadar bekleyebilirseniz, T2'nin geleceğine dair daha net bir şeyler yazabileceğim...
YanıtlaSil