Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Yandaki görsel Sony KDL-55HX850 model televizyona ait. Görseli, Sony Türkiye web sayfasında görüp yazımda kullandım. Bu model, başka bir çok markanın bir çok modeli gibi, DVB-T2 dahili alıcıya sahip. Peki bunun önemi ne derseniz yazının devamını okumanızı öneririm
Blogumu takip ediyorsanız, biliyorsunuzdur. Kasım 2013'te Ankara'da başlayacak sayısal karasal yayın, Mart 2015'te ülkemizde analog karasal yayın kalmayacak.
Evlerimizdeki eski tüplü televizyonların içerisinde tuner adı verilen alıcılar mevcuttur. Bu alıcılar, televizyonumuzun anteni ile elde edilen işaretin ekranda görüntülenmesinde rol oynarlar. Eskiden sadece analog yayın olduğu için televizyonların içerisinde de sadece bu yayınları almaya uygun alıcılar konuluyordu. Analog kablo ve analog karasal yayın izleyen evlerde harici bir alıcı kutuya ihtiyaç duyulmamasının nedeni de buydu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan yayın kalitesi, azalan kapasite sorunlarına çözüm arayışları sonucu televizyon yayınlarının sayısallaştırılarak sıkıştırılabileceği keşfedildi. Sayısal kodlanmış yayınlar öncelikle uydu ortamında, ardından kablo ortamında başladı. Bu sıralamayı ülkemizde bu yayınların gelme sırasına göre yaptım. Sayısal uydu yayınlarını mevcut televizyon ile izleyebilmek için ayrı bir kutu kullanıldı. Uydu alıcısı olarak adlandırılan bu kutunun yaptığı işleri, yeni nesil televizyonların içerisine yerleştirdiler. Dahili uydu alıcılı (DVB-S/S2) televizyonlar, şimdi neredeyse tüm modellerde standart olarak sunuluyor. Sayısal kablo, ülkemizde pek yaygın değil. Türksat A.Ş. tarafıından Teledünya markasıyla pazarlanan sayısal kablonun (DVB-C) abone sayısının bir buçuk milyon civarında olduğu söyleniyor. Ancak DVB-C kodlamasını site içerisinde kapalı devre televizyon hizmeti sunan şirketler de kullanıyor. Bu nedenle yeni nesil televizyonların neredeyse tümünde dahili DVB-C alıcısı da var. Gene neredeyse tüm yeni nesil televizyonlarda görülen bir başka dahili alıcı DVB-T olarak adlandırılan birinci nesil sayısal karasal televizyon alıcısı. Kimi satıcıların DVB-TCS olarak ifade ettiği dahili alıcıların hiçbiri (üç farklı ortam için üç farklı alıcıyı tek bir özellik gibi dillendiriyorlar) Kasım 2013'te Ankara'da başlayacak ve 2 yıl içerisinde tüm ülkemizde var olacağı planlanan sayısal karasal yayını almaya yaramamaktadır.
Buraya kadar karmakarışık anlatmaya çalıştığım konuyu Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 6 Mart 2013 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasıyla farklı bir boyuta taşımış durumda. Açıklama metni, özellikle kullanıcı elektroniği (consumer electronics CE) alanında çalışan şirketler açısından çok önemli:
Karasal Sayısal TV (DVB-T2) Alıcı Özellikleri Ülke Standardı Haline Getirildi
Bilindiği üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, karasal sayısal TV yayınlarına geçiş süreci kapsamında sektör kuruluşlarının katkılarıyla, “Türkiye Sayısal Karasal Televizyon Alıcıları (DVB-T2) Gereksinimleri” dokümanını hazırlamış ve RTÜK Web Sitesinde ilan etmiştir. Söz konusu doküman, Kasım 2013’ten itibaren başlayacak olan karasal sayısal TV yayınlarını almaya yarayacak televizyon alıcıları ile set üstü cihazların teknik özelliklerini içermektedir.
Dokümandaki alıcı özelliklerinin ülkemizin TV alıcı standardı haline getirilmesi amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Türk Standartları Enstitüsü’ne başvuru yapılmıştır. TSE Elektronik İhtisas Grubu ile RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu uzmanlarından oluşan bir grup tarafından yürütülen çalışmalar, sektör kuruluşlarının da görüşleri alınarak Şubat ayında tamamlanmıştır. Karasal sayısal TV alıcı özellikleri, TSE Teknik Kurulunun 21 Şubat 2013 tarihli toplantısında, TS 13538/Şubat 2013 “İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları- Genel Kurallar” standardı olarak kabul edilip yayımlanmıştır.
Karasal sayısal yayın TV alıcısı veya set üstü cihaz imal eden veya ithal eden sektör kuruluşları yayımlanan standardı TSE’den temin edebileceklerdir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, hem karasal sayısal TV yayınlarının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması hem de tüketicilerin mağdur edilmemesi bakımından, TSE tarafından kabul edilen standardın Türkiye için zorunlu standart haline getirilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde girişimlerini sürdürmektedir.
Sektör kuruluşlarının ve tüketicilerin dikkatine önemle sunulur.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.