Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
6112 sayılı kanun gereğince yapılması gereken ihaleler bir bir ilana çıkılıyor. 22 Mart 2013 tarihinde yayınlanan T1 ihalesi ilanının ardından şimdi sırada bölgeler var. Malum, ülkemiz 7 coğrafi bölgeye ayrılmış durumda. Her bölgede 4 karasal sayısal televizyon lisansı verilecek. Bölgesel yayınlar standart tanımlamalı (standard definition: SD) olarak yapılacak. Lisans asgari bedelleri T1 SD için 1000000 TL belirlenmişti. T2'de 500000 TL ile 200000 TL arasında değişiyor. Marmara bölgesi için 500000, İç Anadolu, Eğe ve Akdeniz için 300000, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu için ise 200000 TL. T2 ihalesinden RTÜK'ün beklediği asgari gelir: 500000 x 4 + 300000 x 3 x 4 + 200000 x 3 x 4 = 8000 TL
T1 için beklenen asgari bedelin 55000 TL ile birleştirince toplamda 63000 TL gelir bekleniyor iki ihaleden.
Peki yeterlilik verilen medya hizmet sağlayıcılarının bölgelere dağılımına bakılınca nasıl bir tablo görüyoruz? Asıl mücadele 13 başvurunun olduğu Marmara bölgesinde yaşanacak. Her bölgede 4 lisans dağıtılacak ancak kimi bölgelerde 4 başvuran bile yok. Buralarda boş kalacak kapasite belki yerel yayıncılar için kullanılabilir. İkinci büyük mücadele 7 başvuru yapılan Karadeniz ile Ege bölgelerinde. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da sadece 2'şer yeterlilik alan kuruluş var. Akdeniz'de ise 4 lisansa karşılık 4 kuruluş. Sonuç olarak Marmara bölgesinde lisans bedellerinin T1 seviyelerine yaklaşacağını söylemek yanlış olmaz. Aslında ulusal yayın yapan bir çok televizyon kuruluşu Marmara bölgesine yönelik yayın yapıyorcasına içerik oluşturduğu düşünüldüğünde (trafik bilgileri, haberlerin genel dağılımı vs) bu durum şaşırtıcı değil.
Yerel / bölgesel kanallar yeni düzenden pek mutlu değil. Süreç onlar açısından belirsizliklerle dolu. Anten A.Ş.'ye ödenecek paralar, lisans ihalesinde ödenecek toplu bedel, yıllık kullanım kirası, multipleks operatörünün ücreti, RTÜK payı, vergiler, personel giderleri derken yakın zamanda pek çoğu açısından TV sektörü cazibesini yitirecek. Sektörde güçlülerin kalacağı bir yapıyı tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.