Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Bilgi çöplüğüne dönüşen internette takip edilecek içeriklere sahip web sayfası bulabilmek giderek zorlaşıyor. Neyse ki yüz güldüren sayfalar hala var. Yıllardır ilgiyle takip ettiğim Kaan Arslanoğlu'nun öncülüğünde yayına başlayan insanbu.com, bu yüz güldüren sayfaların başında geliyor. Yazının başlığı ile yazdıklarımın bağlantısını kuramamış olabilirsiniz. Hemen konuya gireyim. Serdar Turgut, bir kaç gündür insan zekası üzerine yazılar yazıyor. Geçenlerde yazdığı yazı yeni teknolojilerin insanları aptallaştırdığına vurgu yapıyordu. Bu yazısı sonrası kendisine ulaşan insanların, yazısındaki savı destekleyen araştırmalardan bahsettiğini yazmış. Turgut, yazılarında Arslanoğlu'ndan bahsetmemiş. Oysa, Arslanoğlu'nun insan zekasının yetersizliği, toplumda vasatın altında zekaya sahip insanların çoğunluğu oluşturduğu, insan evriminin sürdüğü ve süreceğini, bu zekaya sahip insan çoğunluğu ile "daha iyi bir dünya" düşünün, en azından şimdilik, düşten öteye gitmesinin beklenemeyeceğini anlattığı birden fazla eseri var. Psikiyatri uzmanlığına sahip bir tıp doktoru olan Arslanoğlu bu konuyla (insan zekasının yetersizliği) ilgili, akademik çalışmalara referanslar veren kitaplar yazmış. Bir ikisine dair blogumda yazılar yazmıştım.
Serdar Turgut, muhtemelen benim bu yazdığımı okumayacaktır. Belki Turgut'un yazdıkları üzerine konuya ilgi duyup, bir şeklide bu yazıyı okuyanlar için Arslanoğlu'nun konuyla ilgili kitaplarının listesini aşağıda sıraladım. Yıllardır çok önemsediğim bu tartışmaya küçük de olsa bir katkı sunabilmek umuduyla...
Yanılmanın Gerçekliği
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.