Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Türkiye, kendine has dinamikleri olan bir ülke. Bu kendine haslığının son göstergesi, RTÜK'ün bir süredir devam eden karasal sayısal televizyon lisansları ihaleleri. Yazılarımı okuyan kimi meslektaşlarım konunun "para" boyutuna fazlasıyla odaklandığımı, aslında ihale edilenin "kapitalizmi yeniden yaratmak" amacına hizmet eden "televizyon" lisansı olduğunu ve benim bu durumu es geçtiğimi söyledi. Eleştiri ve tespit yerden göğe kadar doğru ve yerinde. Ancak, bu eleştiriye karşılık konuyu sosyal / toplumsal açılardan ele alacak birikimim olmadığından bir kez daha işin teknik / ekonomik boyutunu değerlendireceğim. Şu kadarını söylemekle yetineyim. Televizyon, "rızanın inşaası"nın en sadık hizmetkarıdır. Son dönemdeki "açılım" süreçlerine, kullanılan dile ve seçilen tabirlere bakarsanız bu "rızanın inşaası"nın somut örneklerini görebilirsiniz. Bir gün kendimi yeterli görürsem, bu konuyla ilgili de yazmak isterim.
Bu aralar ihale sürecini pek takip etmiyorum. Malum, fiziksel olarak uzakta olunca kafam da konudan uzaklaştı. Neyse ki, ya da ne yazık ki, internet var ve bilgilere ulaşmak çok kolay. SD ulusal tematik lisansına 1.000.000 TL vererek sahip olan şirketler Marmara bölgesel lisans sonuçlarına bakıp şaşırıyordur sanırım. Birisi 7 bölgeye yayın yapacak, üstelik Anten A.Ş.'ninn ortağı olacak ve diğerinin verdiğinin yarısından bile az bedel ödeyecek. Dediğim gibi Türkiye ilginç, kendine has bir ülke. İşte Marmara bölgesi sonuçları:
SIRA NO SON TEKLİF KURULUŞ UNVANI
1 2.700.000 BEYAZ İLETİŞİM A.Ş.
2 2.680.000 T FİLM YAY. YAP. VE PROD. HİZ. SAN. TİC. A.Ş.
3 2.660.000 TURKUVAZ GÖRSEL VE İŞİTSEL İLET. A.Ş.
4 2.660.000 KOCAELİ İLETİŞİM RADYO TV YAY. VE YAP. AŞ.
1 2.700.000 BEYAZ İLETİŞİM A.Ş.
2 2.680.000 T FİLM YAY. YAP. VE PROD. HİZ. SAN. TİC. A.Ş.
3 2.660.000 TURKUVAZ GÖRSEL VE İŞİTSEL İLET. A.Ş.
4 2.660.000 KOCAELİ İLETİŞİM RADYO TV YAY. VE YAP. AŞ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
5 2.560.000 POLO TV RADYO. YAY. A.Ş.
6 2.120.000 MARMARA TV VE RADYO YAY. A.Ş.
7 1.020.000 ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN. VE TİC. A.Ş.
8 540.000 RADYO VATAN YAY. A.Ş.
6 2.120.000 MARMARA TV VE RADYO YAY. A.Ş.
7 1.020.000 ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZ. SAN. VE TİC. A.Ş.
8 540.000 RADYO VATAN YAY. A.Ş.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.