Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
22 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ilana göre RTÜK, 16-18 Nisan 2013 tarihlerinde ulusal karasal televizyon yayın lisansı ihalesi gerçekleştirecek. Söz konusu ilanda HD ve SD yayınlar için belirlenen asgari lisans bedelleri sırasıyla 3.000.000 TL ve 1.000.000 TL olarak belirlenmiş. Hali hazırdaki teknolojiye göre televizyon yayınını evlere ulaştırmak için üç farklı ortam kullanılabiliyor. Bunlar uydu, kablo ve karasal. 6112 sayılı kanun ve kanuna göre çıkartılan yönetmeliklerde RTÜK, bu üç ortam için ayrı ayrı lisanslandırma yapıyor. Her üç ortamı da kullanarak izleyiciye ulaşmak isteyen medya hizmet sağlayıcının (daha bilinen adıyla yayıncı kuruluşun) ödemesi gereken lisans tutarları şöyle:
Kablo ortamında çok ile yayın yapan televizyon için: 210.000 TL
Uydu ortamında yayın yapan televizyon için: 210.000 TL
Karasal ortamda yayın yapan HD televizyon için (asgari) : 3.000.000 TL
Karasal ortamda yayın yapan SD televizyon için (asgari): 1.000.000 TL
Lisans bedellerini alt alta yazınca karasal ortamın diğer ortamlara kıyasla 5 ila 15 misli kadar daha pahalı olduğu görülüyor. Bu durumun tek nedeni karasal ortamdaki frekansların kıt kaynak oluşudur. Kaynak kıt olunca fiyat yükseliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.