Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
İnternet dünyası ile televizyon dünyası giderek birbirine daha fazla yaklaşıyor. Ülkemizde bile televizyon başında geçirilen süre azalırken, internet başında geçen süre artıyor. Peki interneti kullanlar neler yapıyor? Elektronik postaları okumak, sosyal ağlarda kim nerede kiminle incelemeleri yapmak, haber sitelerine göz atmak...Bunları hiç birisi, hadi diyelim büyük bölümü, saatleri geçirmek için yeterli gelmez. Yanıt internete kayan, eskiden televizyon cihazımızla yaptıklarımız...
İnternet üzerinden dizi / film / klip izlemek yaygınlaşıyor. Eskiden forumlarda bulunan linkler kullanarak parça parça indirip ardından birleştirip sonra format değiştirip binbir zahmet sonucu ulaşılan içeriklere artık video paylaşım siteleri üzerinden herkes erişebiliyor. Diziler, bir kaç saat / gün gecikme ile reklamlarla kesilmeden izlenebiliyor. Hem de istediğimiz zaman, istediğimiz yerden, istediğimiz cihaz ile. Bu kolaylıklarına karşın daha da kolaylaşabilir mi hayatımız? Mesela televizyonda maç izlerken yanımızdakiyle yaptığımız maç geyiğini, internette sosyal ağlarda yapsak. Yerimizden kalkıp bilgisayarı açıp sosyal ağın sayfasına ulaşmadan. Elimizdeki uzaktan kumanda ile ve bir yandan maçı izlemeye devam ederken. Ya da izleyecek ilginç bir şey bulamayınca gidip bilgisayarı açmak yerine televizyon üzerinden şöyle bir internete göz atsak?
Piyasada bu işleri kolay yapmanızı sağlamak için özel tasarlanmış televizyonlar çoğalıyor. Benim ülkemizde satılanlar arasında ilk gördüğüm Samsung Smart TV idi. Şimdilerde laboratuvarımızda incelediğimiz bir model ise Sony'nin üretimi. Bu tip cihazlara genel olarak bağlanmış televizyon anlamına gelen Connected TV deniliyor. Sony, internet tv olarak pazarlıyor. Televizyon üzerinde kablosuz bağlantı sağlayan adaptör var. Bunun sayesinde evdeki kablosuz bağlantı destekleyen modemi kullarak internete erişebiliyor. Kullanımı kolay menülerle Twitter, Facebook, Picasa sayfalarına girebiliyorsunuz. Bayram öncesi bu televizyonu kullarak bir tweet atmışlığım da var :) Laborauvarımızdaki televizyonun bir başka önemli özelliği DVB-T2 alıcıya sahip olması. Sayısal karasal yayın standartlarından birisi olan DVB-T'nin yeni sürümğ DVB-T2. Piyasada DVB-T alıcılı televizyon çok sayıda var.
Ülkemizde de yakın zamanda başlayacak sayısal karasal televizyon yayınlarını ek cihaza ihtiyaç duymadan izleyebilmek için gerekli bu alıcılar önemli. Henüz RTÜK tarafından bilgi verilmemiş olsa bile ülkemizdeki yayınların DVB-T2 standartı kullanılarak yapılacağını tahmin ediyorum. Böylesi bir durumda DVB-T alıcılı televizyonlarla sayısal karasal yayın izlemek için ek kutu almanız şart olacak. Satış mağazalarındaki yetkililerin büyük bölümünün bilmediği bu ayrıntıya dikkat etmenizi öneririm. Gerçi sayısal karasal yayını izleyip de ne yapacağım derseniz ona verecek doyurucu bir yanıtım yok :)
Televizyon internet buluşmasında öne çıkacağını düşündüğüm bir firma / uygulama ise Google'ın Google TV'si. Cep telefonlarında çığır açan, hesapları değiştiren Android işletim sistemi / geliştirme ortamını üretip piyasaya sunan Google, Google TV ile aynı etkiyi yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl Avrupa'da kullanılmaya başlayacak Google TV ile yayın sektöründe hesaplar değişecek. Google TV demosu ve ayrıntılı bilgileri içeren videonun bğlantısını aşağıya kopyaladım. Son olarak Youtube'un da Google şirketi olduğunu hatırlatayım...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.