Şimdi böyle bir yazı yazınca uzun süredir görüşemediğimiz tanıdıklar "Sadece çok kilolandı demek ki" diye düşünecektir. Baştan yazayım öyle fazla kilo almış değilim. Halen 170 cm uzunluğunda 70 kilo civarında biriyim. Peki bu diyet kitabı da nereden çıktı derseniz, işte yazının yazılma nedeni ortaya çıkıyor. Efendim herşey bu mısır şurubu kullanımıyla ilgili haberle başladı aslında. Kilo problemim önemli boyutlarda olmasa bile aileden gelen bir kolestrol problemi yaşarım yıllardır. Ölçümlerde 200 civarında dolaşır total kolestrolüm. Bu mısır şurubundan elde edilen şeker ile ilgili yazılar, şekerin yağa dönüştürülerek saklandığından, glisemik indeksten bahsedip duruyordu. Tam bu yazıların sıklaştığı dönem İdefix'ten gelen bir ileti ile Canan Hoca'nın kitabından haberdar oldum.
Kitap, Hayy Kitap yayınlarından çıkmış. Çok faydalı ve şaşırtıcı bilgilerle dolu olsa bile çok kötü bir şekilde düzenlenmiş. Daha fazla resim, çizim kısacası görselle desteklenen daha kolay okunacak biçimde düzenlenen bir kitap olsaydı keşke diye düşündüm okumayı bitirince. Canan Hoca'nın hem iç hastalıkları hem kalp hastalıkları uzmanlıkları varmış. Tıp alanında ülkemizde bir çok "ilk"i gerçekleştirmiş. Bu kitabıyla bir çok diyet uygulamasını yerle bir ediyor. Mesela hep denir ki 2-3 saatte bir ara öğün yapın. Karatay diyetinde tam tersi öğütleniyor. Kitabın başlangıç bölümlerinde uzun uzun vücudun işleyiş şekli açıklanıyor. Enerji nasıl üretilir, nasıl tüketilir. Tüketilmeyen ne zaman depolanır. Depolananlar ne zaman yakılır. Tüm bu süreçler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Bu anlatılanlar sonucunda deniliyor ki 3-4 saat geçmeden yenilecek ara öğünler, depolanan yağların hiç bir zaman kullanılmaması sonucunu doğurur. Hele ara öğün olarak, diyet / light yazılı hazır gıdaları tüketiyorsanız vay halinize. Glisemik indeks, Karatay diyeti sonrası en dikkat edilmesi gereken "şey" haline geliyor. Glisemik indeksi düşük besinleri arayıp buluyor insan. Diyetin bir başka ilginç yönü yumurtanın her sabah, ikişer tane yenilmesi. Bir dönem kolestrol sebebi olarak görülen ve ardından aklanan yumurta, Karatay diyetinin en önemli protein kaynaklarından. Ekmeğin ve şekerin tamamen yasaklandığı bir diyetten bahsediyoruz. Patatesten de uzak durmak öğütleniyor. Peki ne yiyeceğiz? Bol bol et, süt, yumurta, yoğurt, fındık, fıstık, ceviz, ay çekirdeği. Şaka gibi geliyor kulağa ama ara öğün olarak mesela ince belli bir çay bardağı dolusu yer fıstığı yenilmesinde sakınca yok. Tabii ideali ara öğünü tamamen kaldırmak. Hareketi unutmamak lazım. Bu kadar protein ağırlıklı beslenince bol hareket ile bu proteinleri kas yapımında kullanmak şart.
Kitabın sonunda diyeti uygulayıp daha huzurlu, mutlu ve sağlıklı olduğunu söyleyenlerin anlattıklarına yer verilmiş. Bir iki haftalık sıkı olmayan bir uygulama sonucu ben de eski kiloma kıyasla 1,5 kg daha hafifim. Bu arada diyette alkol hiç yer almıyor. Kan değerlerini ölçtürmedim daha. Bir kaç hafta sonra kan yağlarını ölçtürüp sonucu yazacağım. Karatay diyeti ve Canan Hoca ile söyleşiyi aşağıdaki bağlantılarda bulabilirsiniz. Kitap, kitapçılarda hazır ve nazır sizleri bekliyor. Malum yaz geldi. Her ne kadar havalardan hissedemesek bile...
http://www.stargazete.com/pazar/ekmek-yerine-ceviz-egzersiz-niyetine-kolbasti-haber-346423.htm
http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=5473
http://www.hayykitap.com/haber.php?haber_id=157
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.