Uzuuun bir aradan sonra yeniden büyükler için yazılmış bir tiyatro oyunu izlemenin keyfini sürdük geçtiğimiz pazar günü. Babaanne ve dede evde bebeklerle keyif yaparken biz de 2 yılı aşkın süre sonra Ankara Sanat Tiyatrosu'nun sahnelediği Giderayak isimli oyunu izledik.
Ülkemiz hep ilginç bir ülke olagelmiştir. Ancak son dönemlerde ilginçlikler giderek inanılmaz boyutuna ulaşıyor. Zaytung.com adlı gerçek olamayacak absürd olayları gerçekmiş gibi yazan bir internet sitesi var. Son dönemde gerçekten olmuş bir çok olay, Zaytung haberlerinden daha absürd. Giderayak, böyle bir haberin Nisan 2008'de gazetelerde yer almasıyla yazılmış. Ankara Sanat Tiyatrosu'nun oyun ile ilgili sayfasından alıntıyla:
"TMSF kurulundaki boş üyeliklerden birisine atanması istenen isim; Başbakan Erdoğan’ın bir arkadaşının oğlu, Mehmet Fatih Karaca. TMSF’ye bu ismin atanması için ilgili Devlet Bakanı Nazım Ekren’e talimat veriliyor. Ekren’in Bakanlığı da Mehmet Fatih Karaca’nın TMSF üyeliğine atanması için kararnameyi hazırlamaya başlıyor. Ancak Mehmet Fatih Karaca’yı tanıyan yok. Ankara bürokrasisi Fatih Karaca’yı tanıyor. Gerçi onun adında Mehmet yok. “Mehmet”siz Fatih Karaca Eski RTÜK başkanı, bildik bir isim. Bakanlık kararnameye eski RTÜK Başkanı Fatih Karaca’nın adını ve kimlik bilgilerini yazıp Başbakanlığa yolluyor. Başbakanlık hatanın farkına varmıyor. Başbakan önüne koyulan Karaca’nın atama kararını imzalıyor ve Köşke yolluyor. Cumhurbaşkanı da önüne gelen bu atamayı onaylıyor. Üstelik bu hatanın düzeltilmesi imkansız. TMSF üyeleri kurulun bağımsız yapısı gereği görevden alınamıyor. Bir kez atandı mı 2 yıl süreyle görev yapıyorlar. "
Merak edenler olabilir düşüncesiyle dönemin gazetelerine yansıyan haberlerin bağlantılarını yazının sonuna ekledim. Oyun, bu inanılmaz durumun daha inanılmaz hale gelmesi ihtimali üzerine kurulmuş. Fatih Karaca, büyük olasılıkla bu durum karşısında istifa etmiştir atandığı görevinden. Peki istifa etmemiş olsa, atanan kişi yönetimle farklı düşünen birisi olsa. Dönen tekere çomak sokmaya niyetli, hayatını bile önemsemeyen birisi olsa. İşte bu sorularla yola çıkan keyifle izlenen iki perdelik kara komedi ortaya çıkmış sonuçta.
Oyunun yazarı Bülent Usta ile aynı yıllarda aynı yerlerde bulunmuşuz. AST'taki oyun tanıtım broşüründeki bilgilere bakınca büyük olasılıkla aynı yıl doğumluyuz. 1991'de ben Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne girdiğimde Usta, İktisat bölümüne girmiş ODTÜ'nün. Finans alanında çalışmaya devam ediyormuş.
Sahne üç bölüm halinde kullanılmış. Dekor olarak tüm sahneyi dolaşan borular, hem dinlenmenin sembolü olmuş hem de kanalizasyon sistemini hatırlattığı için kokuşmuşluğu hissestiriyor. Işık, fakir evinde ölgünken özelleştirme güzelleştirme başkanlığında canlı. Oyunculuklara gelince Yıldırım Şimşek özel alkışı hak ediyor. Yani yani bölümleri akıllarda uzun süre kalacak gibi. Gizem Aldemir, sekreter rolünde değşen yüz ifadeleriyle etkileyici. Mustafa Bilgin'in çaresiz bakışları, umutsuz konuşması başarılı. Yazıda ismini geçirmediğim diğer oyuncular da rollerini başarıyla sergiliyor. Oyuna başka bir tat katan Ali Seçkiner Alıcı'nın canlı müzikleri.
Uzun bir süre sonra, AST ile ara verdiğim tiyatrolu günlere yeniden AST ile merhaba dedim. Nisan ayı sonuna kadar Giderayak izlenebilir...
http://www.haberturk.com/medya/haber/68495-tmsfye-atama-skandali
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.