Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
Efendim, verdiğim sözü tuttum. Çikolata şelaleli kek yaptım. Baştan söyleyeyim, tarifi harfiyen uygularsanız şelaleli, yani ikiye bölündüğünde akışkan, çikolatası olan kekiniz oluyor. Ancak bu kekin içi, yani şelalesi, ne kadar iyi pişmiş sorusu kafamı kurcaladığı için ben şelaleyi kuruttum :) Neyse, lafı uzatmayayım. İşte tarifimiz:
Malzemeler- 3 yumurta,
- 2 bardak un,
- 1 bardak şeker,
- 1 bardak süt,
- 1/2 su bardağı sıvı yağ,
- 1 paket 80 gr'lık bitter çikolata,
- 1 paket 80 gr'lık sütlü çikolata,
- kabartma tozu,
Yapılışı
Kekin nasıl yapıldığını ben bile öğrendiğime göre, tekrarlamaya gerek yok. Gene de internette arayıp direkt bu yazıya rastgelenleri düşünerek yazayım. 3 yumurtayı kırıp şeker ile bir güzel çırpıyoruz. Kolumuzu yormak yerine teknolojiyi kullanıp mikser denilen aletten yararlanabiliriz. Çin sayesinde çok ucuza satılan mikserler mevcut. Süt, un, yağ ve kabartma tozunu çırpılan yumurta şeker ikilisine ekliyoruz. Sırasının ben bir önemi olduğunu fark edemedim. Mutfak konusunda deneyimli okurlarımın yorumları doğrultusunda ben de öğreneceğim bir sıra olup olmadığını. Tek fark ettiğim unu koyduktan sonra mikseri çalıştırmadan önce şöyle bir karıştırmanın ortalığı daha temiz tuttuğu. Mikser unu etrafa saçma konusunda pek becerikli.
Efendim, bu kek karışımını yaparken, hatta kek hamuru işine girişmeden yapsanız daha iyi olur, bir kabın içerisine su koyup kaynatıyoruz. Su dolu kabımızın içerisine bir ikinci kap koyuyoruz ve bu ikinci kapta çikolatalarımızı erimeye bırakıyoruz. Erimeleri uzun sürmüyor. Erimiş çikolataları kek hamuruna katıp bir güzel karıştırıyoruz. Bu işlemin ardından iş kek kalıplarına hamuru doldurmaya geliyor. Bu malzemelerle epey sayıda kek kalıbı doldurabilirsiniz. Az yapmak istiyorsanız, orantılı olarak malzemeleri azaltmayı unutmayın. Kalıpların içini fazla doldurmayın, kabarınca taşıyor :)
Şimdi işin püf noktasına geldi sıra. Fırınımızı önceden 200 dereceye ısıtıyoruz. Kek kalıplarıyla dolu tepsiyi fırına verip, 10 dakika tutuyoruz. 10 dakikadan uzun tutunca şelale kuruyor. Kurumuş şelaleli kek de güzel oluyor. Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.