İkinci yarıya çok daha istekli başladı Fenerbahçe. İkinci gol için rakip kaleye yüklenirken yaptığı ataklar özellikle sol kanatta Kostiç'in yaptığı ortalara dayanıyordu. 60 ile 65. dakikalar arasında Rangers beraberlik golüne çok yaklaşsa da savunma ve kaleci İrfan Can'ın gününde olması umutlarımızı sürdürmeye yetti. İkinci gol, sağ kanattan gelişen atak sonucu geldi. İkinci golün ardından J ose Mourinho'nun yaptığı değişiklikler ile çok daha baskılı bir futbol ortaya koyduk. Üçüncü gole çok yaklaştığımız ataklar olsa da ne yazık ki şutlar kaleyi bulmadı. Rangers'ın arada bulduğu net fırsatlarda ise İrfan Can başarılıydı. Şimdi uzatmalarda ve belki de penaltı atışlarında belirlenecek tur atlayan takım. Uzun zamandır izlediğim en heyecanlı ikinci yarı olduğunu ekleyerek notlarımı sonlandırayım. Sonuç ne olursa olsun, 3-1'lik ilk maçı çevirmeyi başardı Fenerbahçe. Tebrikler, umarım turu geçen taraf olmayı da başarırlar.
Yemek yapma günü yeniden pazara döndü. Çerkez Salatası var menümüzde. Öncelikle salatayı tarif ile başlayayım. Baştan söyleyeyim bu tarif de Marianna Yerasimos'un 500 yıllık Osmanlı Mutfağı adlı kitabından. Boyut yayın grubunun mutfaklarımıza hediyesi bir kitap.
Çerkez tavuğunu herkes bilir. Bir çoğumuz adını bilmeden yemişizdir. Çerkez salatası adını gördüğümde, tavuklu bir tarif ile karşılaşacağımı düşünmüştüm. Oysa tarifimiz taze fasulyeli. Öncelikle malzemeler:
- Yarım kilo kadar taze fasulye
- 2 - 3 dilim bayatlamış ekmek
- 6-8 diş sarmısak
- 150 gr fındık içi
- 2 kahve fincanı zeytinyağı
- tuz ve kekik
Yapılışına gelince, öncelikle fasulyeleri yıkayıp temizliyoruz. Kılçıkları varsa almaya çalışıyoruz. Bu işlemi tamamlayınca, fasulyeleri kaynayan suda kısa süreliğine haşlıyoruz. Fasulyelerin diri kalması gerektiği için haşlama süresini abartmıyoruz. Sıra taratorumuzu hazırlamaya geldi. Bayatlamış ekmeğin kenarlarındaki sert kısımları ayırıp yumuşak içini ufalıyoruz. Suyun içerisinde 10-15 dakika kadar bekletiyoruz. Ekmekler suyun içerisinde beklerken fındık ile sarmısağı rondoluyoruz. Fındıklı sarmısaklı karışıma suyunu iyice sıktığımız ekmek içlerini ve zeytinyağını ekliyoruz. Derince bir kapta bu karışımı yoğuruyoruz. İçerisine dilediğiniz kadar tuz koyabilirsiniz. Sarmısak ile tuz birbirini seven ikili. İşimiz bitti sayılır. Haşladığımız fasulyenin üzerine taratoru döküp kekik ile süsleyince servise hazırız. Afiyet olsun.
Tarif ile ilgili özellikle Çerkez okuyucularımın yorumlarını beklerim. Bu tarifi denerken aklıma ilk mutfak maceralarım geldi ister istemez. O zamanlar pek becerikli değilmişim demek ki, fasulye dible yapmaya çabalayıp iki kez hüsrana uğramıştım. İlk seferinde yağ, ikincisinde su koymayı unutunca diblenin en altına dizdiğim halka soğanlar tavayla bütünleşmişti :)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.