Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Ne zamandır kendime ait bir rutimin (tekrarımın) olmadığını fark ettim bu gün acıyla. Çok eskiden (bundan 15 yıl kadar önce) cumartesileri Express günüm olurdu. Sonra kendime ayrıdığım her ayın ilk perşembesi oldu. EMO danışma kurulu günü. Express, ne yazık ki, artık çıkmıyor, EMO'ya gitmek içimden gelmiyor. Yeni bir rutin bulmak elzem oldu. Sonunda buldum: Yemek artı blog yazısı. Rutin şu şekilde olacak. Pazar günü akşamları 21-22 saatleri arası o hafta seçtiğim bir yemeği pişireceğim TRT Müzik kanalında Türkü Söylemek Lazım programı eşliğinde gene hafta içi belirlediğim bir şarabı tadarken. Sonra pişirdiğim yemeğin tarifini sizlerle paylaşacağım. Bu gün biraz geç kaldım paylaşma işinde. Ertesi güne sarktı yazının tamamlanması. Yılların arkadaşı/dostunu çevrimiçi (online) görünce uzayan sohbet, yazıyı geciktirdi. Neyse, geç olsun güç olmasın...
İlk yemek kabak çorbası. Önce yemek ve işte malzemeler:
Haliyle kabak. Adı üstünde kabak çorbası kabaksız olmaz. 3 tane yeterli oluyor. Siz isterseniz daha çok koyun ancak tarifteki diğer maddeleri ona göre ayarlamanız gerekir. En iyisi 3 kabakla yapın.
Soğan, yemeklerin olmazsa olmazı. Bir tane yeterli.
Sarımsak, olsa iyi olur. Lezzet katar. Yoksa dert etmeyin. Bizde de kalmamış. Çorba sarımsaksız oldu.
İrmik, 2 çorba kaşığı kadar olmalı. Süt, ki birazdan miktarını yazacağım, ile birleşince çorbanın tadını veriyor.
Süt, irmik gibi çorbanın olmazsa olmazı. 2 bardak kadar gerekli.
Zeytinyağı, tereyağı ikilisinin karışımını kullanacağız. Zeytinyağı soğanları kavururken, tereyağı lezzet katsın diye. Miktarları size kalmış, fazla yağ zararlı olur. Benden hatırlatması.
Başkaca malzememiz yok. Tuz, biber size kalmış. İstediğiniz kadar atın.
Gelelim tarife. Öncelikle her yemekte olduğu gibi soğanları soyup, ufaltıp yağda çeviriyoruz. Sonra kabakları, bu çevirmekte olduğumuz soğanların üzerine rendeliyoruz. Ayrı kap kirletmeye gerek yok. Soğanların altını çok açmazsanız sorun olmuyor. Kabak, soğan ikilisini pişmeye bırakırken tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kapatmazsak kabakların sulanması yetersiz kalabilir. Bu ikili tencerede iken, bir kaseye irmik ile bir bardak soğuk süt karışımı hazırlıyoruz. Sütü irmiğe yavaş yavaş yedirip bir süre karıştırıyoruz. Sütlü irmiği, tencereyle buluşturuyoruz. Kabak,soğan, süt ve irmik karışımını çevirip üzerine su ilave ediyoruz. Suyun miktarını, çorbanın kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Son olarak kalan bir bardak sütü, tereyağı ve tuzla birlikte çorbaya ekleyip bir iki taşım kaynatıyoruz. İşte size harika bir çorba. Blendardan geçirip tanesiz olarak da servis edebilirsiniz.
Bu pazar bu kadar. Kısmet gelecek pazara...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.