Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.
Etkinliğin teknik değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bıraktım gerçi. Ancak, haftaya kadar bekleyemeyenler için kısa kısa gözlemlerimi aktarayım. Ayrıntılı değerlendirmeler gelecek merak etmeyin...
- Türk Telekom, yaklaşık 5 yıl önce başladığı IPTV projesinde sona gelmiş. TTNet şirketi üzerinden IPTivibu (TTNet CEO'sunun sunumunda, ki konferansın tümü simultane tercüme falan yapılmadan sadece İngilizce'ydi, bu ismin İngilizce'de that is IPTV anlamına geldiğini söyleyince fark ettim IP tivi işte bu anlamında bir kısaltma olduğunu :) adlı hizmeti sunmaya 2 hafta önce başadıklarını duyurdular. Konferansta soft launch (yumuşak duyuru ?) olarak yapılan duyuru ile hizmetin başlatıldığı söylense bile henüz web sayfasında bu konuyla ilgili bilgilere ulaşılamıyor.
- IPTivibu hizmeti için en az 8 MBit/saniye hızında TTNet internet aboneliği gerekiyormuş. Şimdilik 101 kanal, ki bunların içerisinde HD olanları da olacakmış. Etkileşimli hizmetler, flick uygulaması falan da sunulacakmış. Fiyatlandırması ise sene sonuna kadar tanıtım amaçlı düşük bir tutar, ardından 30 TL gibi bir aylık ücret.
- Anladığım kadarıyla mobil tv (3G üzerinden DVB-H falan değil) hizmetini de yakında sunacaklar. Konuyla ilgililerin Three Screen (Üç Ekran) olarak bildiği internet, mobil ve televizyon ekranlarından aynı yayını (izleyicinin kaldığı yerden mesela) izlemesine olanak tanıyan bir teknolojiyi hayata geçirmeyi planlıyorlar.
- Türk Telekom, üst yönetiminde değişiklikler yapmış. Konferansta etkileyici sunumunu izlediğim Dr. Ramazan Demir, Strateji ve İş Geliştirme Başkanı görevinde Türk Telekom'un vizyonunu değiştireceğe benziyor. Dr. Demir'in konferansın bilgilendirme broşüründeki özgeçmişi etkileyici. Türk Telekom'a gelmeden önce Yahoo gibi IT sektörünün önde gelen bir şirketinde görev yapması, Telekom'un izleyeceği yolun ip uçlarını veriyor.
- Konferansta doğu Avrupa ülkelerinden IPTV operatörlerinin sunumları ilginçti. Bulgaristan'da sektörün öncülerinden bir şirketin sunumunda, önerdikleri paketler ve ücretlerini görünce ülkemiz adına bir kez daha üzüldüm. Yanlış hatırlamıyorsam, ki fırsat bulduğumda sunumdan bakıp tam rakamları eklerim, 50 MBit/s hızında internet, 130 kanallı IPTV, şehir içi ücretsiz görüşmenin paket ücreti 25 €. Bizim paramızla 50 TL gibi bir para. Benim 8 MBit'e kadar hızlanan internet için (4GB kotalı) ~ 30 TL, analog kablolu yayına 7 TL ödüyorum. Üzerine ~ 30 TL sabit telefonu koyunca ortaya çıkan rakam Bulgaristan'da belirttiğim hizmetler için ödenen rakamın bile üzerinde. Hizmetleri kıyaslamak bile anlamsız.
- AirTies CEO'su Bülent Çelebi ev içi kablosuz teknolojilerin gelişimi konusunda aydınlatıcı bir sunum yaptı. Özellikle ev içerisinde 5 GHz frekansı kullanarak birbiriyle haberleşen cihazlar, gelecekte yaygınlaşacak sanırım. Bu anlamda DLNA standartının ismini daha sık duyacağız. Vestel'in kimi ekranlarının DLNA'yi desteklediğini/destekleyeceğini de ekleyeyim. Ev içerisinde çok rahatsız eden kablolardan bu sayede kurtulurken evimize bu kez 5 Ghz frekansında yayın yapan cihazları sokmak, sağlık açısından ne sonuçlar doğurur ilerde göreceğiz.
- Konferansa verilen aralarda tanıştığım katılımcılarla yaptığımız sohbetler, konferansın kendisi kadar bilgilendirici/yararlı oldu. SES Astra'nın Türk, Pyramid Research'in Sırp, Stream Television Company'nin Rus, BeeSmart'ın Sloven çalışanı ile bendenizin ayak üstü sohbeti, konferansın en yararlı etkinliklerinden birisiydi benim için. Ayrıca IPTV Derneği Genel Başkan Vekili, T3 Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Atıf Ünaldı ile de tanışma şansı buldum. Aynı lisenin aynı döneminden mezun olduğum Ünaldı ile sohbet keyifliydi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Üst Kurulu'ndan Telekomünikasyon Uzmanı Levent Çankaya ile uçakta tanıştık. Yol boyu yaptığımız sohbet ile onların gözünden sektörün resmini anladım.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.