Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülkemizde nüfusun yarısından fazlası hayatında internet kullanmamış. Bilgisayar sahipliği verileri de internet kullanımı verilerine yakın. Bilgisayara sahip olmayan, internet erişimi olmayan çoğunluğa internet üzerinden sunduğunuz e-devlet hizmetlerinin ne faydası olacak? Gerek gelir düşüklüğü, gerek eğitim yetersizliği nedeniyle günün sunduğu nimetlere erişim şansı bulamayan bu kesime e-devlet hizmetlerine nasıl eriştireceğiz?
Birleşik Krallık'ta ikibinlerin başında kafa yorulan benzer sorun sayısal televizyon ile çözümlenmiş. 2003 yılında Birleşik Krallık'ta sayısal televizyon sahibi hane oranı %50'den az iken, televizyonun getireceği kullanım kolaylığı da düşünülerek, internetin yanı sıra televizyon üzerinden e-devlet hizmetlerinin sunulması planlanmış. 2002 yılında ilk olarak Kirklees'de, ardından bir çok yerel yönetimde e-hizmetler sayısal televizyon üzerinden sunulmaya başlanmış.
Bu kadar yazıyı neden yazdım? Ülkemizde sayısal kablo televizyon hizmeti ile e-devlet kapısı projesi aynı kurum tarafından yürütülüyor. Bu kurum sayısal uydu hizmetinin de temel sağlayıcılarından: TÜRKSAT. TÜRKSAT'ta çalışan meslektaşlarımın, sayısal kablo üzerinden e-devlet hizmetlerinin sunumu konusunu değerlendireceklerini düşünüyor ve umuyorum. Konu hakkında geçtiğimiz hafta cuma günü Türkiye Bilişim Derneği'nin düzenlediği Bilişim Kurultayı'nda bildiri sundum. Bildiriye ve sunuma ulaşmak isteyenler e-posta gönderebilirler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.