Yazının başlığına bakıp bir zamanlar gösterdiği eski filmlerle gönlümüze taht kuran HBB (eyç bi bi) Televizyonu'ndan bahsedeceğimi düşünmeyin. Başlıktaki kısaltma önümüzdeki dönemlerde adını sıkça duyacağımız yeni standarda ait: Hybrid Broadcast Broadband Television: Hibrit (melez) geniş bant yayın televizyonu. Avrupa kökenli bir endüstri standardı olan HbbTV, internet ile geleneksel yayıncılığı birleştirmek (İngilizce tabiriyle mörç [merge]) amacıyla geliştirilmiş. Gittikçe ucuzlayan ve yaygınlaşan (ülkemiz için ucuzlama kısmı doğru olmasa bile dünyada böyle bir eğilim var) geniş bant internet erişimi, klasik yollarla yapılan televizyon yayıncılığının geleceğini tehdit eder boyutlara ulaşıyor. Gelişmeleri takip eden sektör, elinden kayıp giden izleyicisini yeniden kazanabilmek için geniş bandı yok saymak yerine onu da içine alarak klasik televizyon ekranı ve kumandayı, online içeriği de kontrol edebilir hale getirecek çözümü ortaya koymuş.
Yaklaşık 1 yıl önce yapılan açıklama ile oluşumu duyurulan HbbTV konsorsiyumu (tam tarihi 27 Ağustos 2009) Fransız yayıncı Canal+ ve TF1, Alman araştırma enstitüsü Institute für Rundfunktechnic (IRT), uydu operatörü SES ASTRA'nın yanısıra ANT ve OpenTV gibi yazılım üreticisi firmalardan oluşuyor. Uydudan ulaşılabilecek içeriği geniş bant üzerinden sunmak, gereksiz bant kullanımına yol açıyor. IPTV hizmetlerinde klasik televizyon yayınını izlemek isteyenlere bu yayın uydu üzerinden sunuluyor. Etkileşimli içerik (online oyunlar, yayıncıya gönderilecek görüşler, bankacılık, mesajlaşma vs), isteğe bağlı video (video on demand) gibi geniş bant üzerinden sunulması gereken içerik için hazır altyapı sağlanmış oluyor. Sistemin blok şemasını gösteren çizelgeyi HbbTV'nin web sayfasından inidirip kimi terimleri kendimce tercüme ettim. 1 Temmuz 2010 tarihinde ETSI, HbbTV standardının ilk sürümünü onaylamış.
Bu gelişmenin biz izleyicilere ne faydası var diyenler için eski yazılarımdan birisini hatırlatayım: Kutu kutu pense başlıklı yazımda söz ettiğim farklı kutulardan bizleri kurtaracak. İnternette, mesela YouTube'da görüp bilgisayarımızın yetersiz ses sisteminde dinlemek/izlemek zorunda kaldığımız klipleri televizyonumuzda izleyebileceğiz. Büyük olasılıkla voice over IP ile bütünleşecek olan HbbTV sayesinde televizyon, telefon ve data için tek abonelik / tek fatura dönemi başlayacak. Bu sayede toplamda ödediğimiz bedel düşecek. Ülkemizde ne zaman başlayacağı bir türlü belli olmayan IPTV ve DVB-T hizmetlerinin HbbTV standartları ile bütünleşik olarak sunulması, bir çok kafa karışıklığını giderecek ve izleyiciyi tatmin edecek seçenekler sunacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.