Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Ankara, gün geçtikçe büyüyen bir başkent. Bulunduğum yabancı ülke kentlerinde, nüfus çoksa metro, tramvay ve otobüs, nüfus az ise sadece tramvay ve otobüsten oluşan toplu taşıma hizmeti sunuluyordu. Ankara'da ise, örneğine sadece Şili'nin kentlerinde rastladığım, dolmuş, özel halk otobüsü gibi özel işletmecilerce sunulan hizmetler ile yetersiz metro ağı ve otobüs var toplu taşımacılık olarak değerlendirilebilecek. Hal böyle olunca özel araç ile gideceği yere ulaşmaya çalışan çok oluyor. Belediyenin yıllardır bu eğilimi destekler nitelikteki öncelik seçimlerinin, gidişata katkısı tartışılmaz.
İki gidiş, iki geliş olan İnönü Bulvarı (bilinen adıyla Eskişehir yolu) yıllar içerisinde önce üç gidiş-gelişe, ardından şu anki dört gidiş-geliş şekline dönüştürüldü. Plansız programsız genişletilen yollar, denetim yetersizliği ile birleşince bu yolda bir çok ölümlü kazalar meydana gelmeye başladı. Şehir içinde kalan bu yolda hız sınırı yakın zamana kadar 50 km/saat idi. Tahmin edebileceğiniz gibi kimse 50 km/saat ile gitmiyordu. Sanırım fiili durumu yasallaştırmak adına şehirlerarası otobüs terminali hizasından sonra Eskişehir yönüne doğru gidişte, ve bu hizaya kadar Ankara'ya gelişte hız sınırı 70 km/saat e çıkartıldı. Eski hız sınırına uymaya çalışıp çok zorlanan (diğer araçların sıkıştırmaları nedeniyle) satırların yazarı, yeni düzenlemeden memnun. En azından sağ şeridi kullandığında, 70 km/saat hız ile seyredebiliyor. Kimi zaman, sağ şeritteki duraklarda beklemesi gerekse bile halinden şikayetçi değil. Peki eskiden 50 km/saat sınırına uymayan çoğunluk yeni sınırlamaya uyuyor mu? Yanıt beklendiği gibi: Hayır.
Yollardaki sınırlamaların uyumunu kontrolle yükümlü yetkililerin bulduğu çözümlerden birisi olan radar uygulaması, İnönü bulvarında yapılıyor. Kimi zaman yol kenarına park etmiş sivil plakalı bir aracın içerisinde yer alan radarlardan bir dizisi yol üzerine sabitlenmiş durumda. Kısa sürede yolu kullanan herkes tarafından öğrenilen sabit radar uygulamasının gerçekleştirildiği noktanın görüntülerini çeken olsa epey gülerdik. Uygulama noktasına yaklaşınca basılan frenler, noktayı geçer geçmez gaz pedalına yerini bırakıyor. Bir noktada, sanki tümsek varmışcasına yavaşlayan trafik, noktanın ardından eski süratine dönüyor. Trafiğin genel seyrini azaltma konusunda başarılı olmadığı açık olan uygulamaya takılıp ceza ödemek zorunda kalan oldu mu bilmiyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.