Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
İşte yeni bir tarif. Tarifin orijinalinde kuzu eti kullanılıyor. Ben kuşbaşı hindi ile pişirdim. Belki kuzu ile pişse daha farklı olabilir. Gelelim malzemelere: Oldukça az malzemeli bir tarif.
- yarım kilo hindi eti,
- 1 ortaboy soğan,
- tereyağı (sıvı yağ da kullanabilirsiniz bence),
- 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi (ben 1 yemek kaşığı koydum ama 1,5 / 2 kaşığı denemek lazım pekmezin etkisi pek hissedilmiyordu benim pişirdiğimde)
- yarım bardak su
- tarçın, yenibahar ve tuz
Önce yağı eritip hindileri (kuşbaşı doğranmış) çeviriyoruz. Bu aşamada ateşin altını çok kısmayın. Ancak hindileri karıştırmayı unutmayın. Ardından tarife göre hindileri çıkartıp yemeklik doğranmış soğanı koymak gerekiyor ama ben soğanı hindilere ekledim. Bir sorun olmadı. Hem daha pratik oluyor böylesi, hem de yarı pişmiş hindileri koymak için ayrı kap kirletmekten kurtarıyor insanı :) Soğan ve hindi birlikte bir süre çevrildikten sonra yarım su bardağı suyumuza (ılık olursa daha iyi) pekmezi katıp karıştırıyoruz. Pekmezli suyu hindiye ekleyip kısık ateşte 25-30 dakika pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu yemeği indirmeden eklerseniz daha iyi olduğu söyleniyor. Son olarak yemeden önce üzerine tarçın ve yenibahar ilave ediyoruz. Baharatlardan ne kadar koyacağınız size kalmış. Tarçının çok belirgin bir tadı olduğunu ve az miktarının bile baskın tad haline geldiğini unutmayın. Farklı bir lezzet. Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.