Gölgeleri oldum olsası sevdim. Işığın somut göstergesi gibi geldi bana. Işığın yönüne ve şiddetine göre değişmesini, hayatın farklılaşan akışına benzettim. Uzayan kısalan, koyulaşan belirsizleşen gölgeler... Gölgelerin bu suskun ama etkili varlığı çağrışımlar yaptı ömrüm boyunca. Kökenleri çocukluk yıllarıma kadar uzanıyor belki. Ağaçların uzayan gölgelerini izlerken fark etmiştim ışığın ve karanlığın birbiriyle oyununu. Her gölgenin, öyküsü başkaydı; kimi dinginlik, kimi merak, kimi endişe içerirdi. Sessiz sinema gibi, sözsüz öyküler, giz ile görünen arasındaki ilişkiyi mi yansıtıyor acaba? Gölgelerin etkileyici olmaları biraz da bu yüzden sanırım, hayal gücümüzü işe koymaları. Görünen ile giz arasını doldurması bize kalıyor.
Güney Kore, teknolojinin kullanımı konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre Güney Kore e-Devlet uygulamaları konusunda 2007 yılında olduğu gibi birinci sırada yer almıştır. Teknolojinin kullanımının yanı sıra geliştirilmesi boyutunda birçok Güney Kore şirketi dünya çapında pazarlanan ürünlere sahiptir. Hyundai, Samsung, LG gibi şirketler ilk akla gelenler olarak sıralanabilir.
Güney Kore’nin e-Devlet konusundaki önderliğine bir katkı da Gangnam bölgesindeki sayısal televizyon tabanlı etkileşimli uygulamanın e-Devlet hizmetlerinde kullanımı eklenmiştir. New York merkezli Intelligent Community Forum (Akıllı Topluluklar Forumu) tarafından 2008 yılında ilk 7 topluluk arasında seçilen Gangnam bölgesi hizmetlerini elektronik ortama taşıma konusundaki çalışmalarında 1995 yılında başlamıştır. 1997 yılında yerel alan ağıyla birbirine bağlı hükümet ofislerine ve kiosklardan vergi ödeme işlemlerinin gerçekleştirilebildiği bir altyapıya sahiptir. 1999 yılında sistem tüm kayıt, izin ve diğer vatandaşlık hizmetlerinin çevrim içi yapılabildiği hale getirilmiştir. 2002 yılında web ortamına taşınan e-Devlet hizmetleri teknolojinin gelişmesine paralel şekilde güncellenmesini sürdürmüştür. 2005 yılında kamu çalışanlarına kişisel el bilgisayarları dağıtılarak hareketli ortamlarda elektronik hizmetlere erişimleri sağlanmıştır.
2006 yılında herhangi bir nedenle çevrim içi olamayan vatandaşlar düşünülerek web ortamında verilen hizmetlerin önemli bir bölümü etkileşimli televizyon altyapısında sunulmaya başlanmıştır. 34 başlık altında sunulan hizmetlere erişim için evlerdeki televizyon cihazları ve uygun set üstü kutuları yeterli olmaktadır. Televizyon üzerinden sunulan hizmetler arasında uzaktan eğitim projeleri de bulunmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.