Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Etkileşimli televizyon hizmetleri genel olarak 3 farklı tipte sunulduğu söylenebilir. Bunlar:
• Basit Hizmetler,
• Gelişmiş Hizmetler,
• Etkileşimli Hizmetler
Basit hizmetler olarak adlandırılan hizmet türünde, tam olarak etkileşimli televizyon hizmetinden söz etmek olanaklı değildir. Basit hizmet olarak kastedilen, Sayısal Televizyonun (Digital Television:DTV) DTV’nin bir kanalından sunulan, genellikle izleyiciyi bilgilendirme amacını taşıyan televizyon yayınıdır. Bu yayında izleyicinin gönderilen içeriğin değiştirilmesine yönelik herhangi bir etkisi yoktur. Ayrıca gönderilen içeriğin televizyon yayını dışında bir bileşeni de mevcut değildir. İzleyicilerin DTV’nin bu kanalını seçerek, kanalda yayınlanan hizmet tanıtımlarından yararlanması amaçlanmaktadır. DTV’nin getirdiği olanakların hiçbirisinin kullanılmadığı basit hizmetlere örnek olarak Eylül 2005 tarihinde BSkyB platformu üzerinde hizmete giren Yerel Yönetimler TV Kanalı gösterilmiştir. Bu programda yerel yönetimlere ilişkin haberlere, röportajlara, hizmet tanıtımlarına yer verilmektedir. Tek yönlü bir yayın olan basit hizmetleri etkileşimli televizyon olarak adlandırmanın ne derece doğru olduğu tartışmalıdır.
Gelişmiş hizmetler olarak adlandırılan hizmet türünde ise, DTV’nin televizyon yayınının yanı sıra yayına ilişkin bir takım ek bilgilerin (verilerin) gömülü bir şekilde izleyicilere ulaştırılması şeklindeki uygulamalardan bahsedilmektedir. Bu uygulamalar ile izleyicilere, televizyon seyrederken uzaktan kumandalarının belirli bir tuşuna basarak, izlemekte oldukları görüntüyle ilişkili ek bilgilere ulaşma olanağı sunulmaktadır. Bu tip hizmetlerin de, basit hizmetlerde olduğu gibi, tek yönlü olduğunu belirtmek gereklidir. İzleyicinin yaptığı seçimler, yayıncıya iletilmemektedir. Yapılan seçimler, izleyicinin set üstü kutusu tarafından algılanmakta ve set üstü kutusuna televizyon yayını ile hali hazırda gönderilmiş ek bilgilerin ekrana yansıtılması şeklinde uygulanmaktadır. İzleyiciye daha kişiselleştirilmiş bir yayın izleme olanağı taşıyan gelişmiş hizmetlere örnek olarak bir haber yayını izlerken, ekrandaki haberin ayrıntılarını merak eden seyirci verilebilir. Ekranda gösterilenler ile yetinmek istemeyen izleyici uzaktan kumandasının bir tuşuna basarak ekrandaki haber görüntüsünü küçültüp izlemekte olduğu habere ilişkin ayrıntılı bilgilerin görüntülenmesini sağlayabilir.
Etkileşimli hizmetler olarak adlandırılan hizmet türünde ise kelimenin gerçek anlamıyla bir etkileşimden söz edilmektedir. Etkileşim TDK Türkçe sözlüğünde “birbirini karşılıklı olarak etkileme işi” olarak tanımlanmıştır. Etkileşimli hizmetlerde izleyici yapacağı seçimlerle, yayıncıyı etkileyebilmektedir. İzleyicinin seçimlerini yayıncıya gönderebilmesi için geri dönüş kanalı olarak adlandırılan bir mekanizmanın kurulu bulunması gereklidir. Geri dönüş kanalı, izleyicinin seçimlerini yayıncıya göndermek için kullandığı yoldur. Bu yol için DTV hizmetinin türüne göre farklı seçenekler bulunmaktadır. Eğer DTV hizmeti sayısal kablo yayını veya sayısal abone hattı (DSL) ile alınıyorsa, bu teknolojilerin iki yönlü iletişime uygun altyapısı nedeniyle geri dönüş kanalı kendiliğinden mevcuttur. Sayısal karasal ve sayısal uydu ile sağlanan DTV hizmetinde geri dönüş kanalı olarak genellikle, set üstü kutusuna konulan modem aracılığıyla, telefon hattı kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.