Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
Sigaranın kapalı alanlarda içilmesini yasaklayan yasa, 15 Mayıs 2008 ve 19 Temmuz 2009 tarihlerinde uygulanmaya başladı/başlayacak. İş yerleri, toplu ulaşım araçları, taksiler, hava alanları ve daha bir çok kapalı alanda yasağın uygulanması neredeyse bir senedir sürüyor. Peki bu yasak ne kadar uygulanıyor? Kişisel gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Oldukça fazla sayıda çalışanın bir arada yaşadığı bir yerleşkede (kampüs) iş yerim. Farklı binalardan oluşuyor yapısı. Yasağın ilk günlerinde sigara tiryakileri, odalarının kapısını kilitleyerek içeride tüttürüyorlardı zehir saçan içeceklerini. Sonbahardan bu yana, koridorlarda, kapısı açık odalarda içmeye devam ediyorlar. Tiraji komik durumlar yaşanıyor. Her kata 2 sorumlu atandı. Bu sorumlular yasağın uygulanmasını denetleyecek. Benim çalışmakta olduğum katın sorumlusu olarak belirlenenler en sağlam içiciler :) Kimi kime şikayet edeceksiniz?
Alış-veriş merkezlerinin durumu, iş yerlerinden farklı değil. Özellikle merkezlerin içinde yer alan kafe ve lokantalarda, neredeyse istisnasız, sigara içiliyor. Durumu merkezin görevlilerine bildirdiğinizde (ki defalarca yaptım) ilgili belediyenin zabıta müdürlüğüne yönlendiriliyorsunuz (ki yönlendirildim). Belediyeyi aradığınızda telefon çoğunlukla meşgul çalıyor. Israrla aramaya devam ettiğinizde karşınıza çıkan kişi şikayetinizi not alıyor ve gerekli işlemin (kontrolün) yapılacağını söylüyor. Gerçekten işlem yapılıyor mu diye Yenimahalle Belediyesi Zabıta'sını arayıp sordum. Bu güne kadar 20 iş yeri hakkında cezai işlem uygulandığı bilgisini aldım.
İş yeri sahipleriyle konuştuğumda ise sigara içme yasağı sonrası işlerinin çok düştüğünü, dışarıdaki işletmelerde yasağın temmuz ayında uygulanmaya başlayacağından haksız rekabete maruz kaldıklarını ve bu nedenle cezaya katlanıp yasağı uygulamadıklarını anlatıyorlar. Sorumluluk uygulamayı denetleyecek birimlerde elbette, ancak amaç halk sağlığını korumaksa yasanın uygulanmasını denetlemek yetkililer kadar bizlere de düşüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.