Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Yüzlerce radyonun yayında olduğu ülkemizde, işin teknik yönlerini de anlatan Türkçe kaynak eksikliği şaşırtıcıydı. Bu dönem başladığım öğretim görevliliği sırasında çok arayıp bulamadığım kitap Ekim 2008'de basılmış. Piyasada radyo-radyoculuk üzerine yazılmış kaynak kitaplar iletişim fakültelerinde okuyanlara yönelik hazırlanmış. İşin idari boyutlarını, felsefesini anlatıyor. Düzenleyici kuruluşlardan, yayınların içeriklerinden bahsediyor ancak tekniğe ilişkin bilgi yok denecek kadar az.
Yiğit Yavuz'un kitabı, bu alandaki boşluğu başarıyla dolduruyor. Radyonun hangi bölümünde çalışıyor olursanız olun Yavuz'un kitabından çok yararlanacağınız kesin. Teknik, program ve idari diye ayırabileceğimiz radyo personelinin herbirinin diğerlerinin yaptığı işleri bilmesi önemlidir. Bu sayede diğerlerinin ihtiyaçları daha iyi anlayabilir. Ancak, özellikle tekniğe ilişkin bilgilerin anlaşılması zor olur. Belki en zoru bu bilgileri herkesin anlayabileceği dille açıklamaktır. Yavuz, zor olanı başarmış ve Bir radyo kurmak başlıklı 5. bölüm, ses masası, mikrofon, hoparlör, akustik yalıtım gibi teknik bilgileri teknik olmayanların da anlayabileceği bir dille açıklamış. Ütopya yayınlarından çıkmış bu önemli çalışmayı konu ile ilgili alanlarda çalışanlara (reklam, teknik, program ve hatta dinleyicilere) öneririm.
Yiğit Yavuz'un blog sayfası radyo ile ilgili bir çok yazıya ev sahipliği yapıyor...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.