Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.

Devlet Tiyatroları, geçen yıl Giordano Bruno adlı oyunu ile ortaçağ İtalya'sında bilim ile dinin yaşadığı çatışmayı sahnelere taşımıştı. Roma'da 1600 yılında yakılarak katledilen Bruno ile aynı dönemlerde yaşayan Galileo Galilei'nin hayatından kesitler içeren oyun, 2008-2009 sezonunda sahnelenmeye başlandı. Başrolde Tamer Levent yer alıyor. Oyunun yönetmenliğini Giordano Bruno'yu yazan ve yöneten Erhan Gökgücü yapıyor. Oldukça başarılı kostümlerini yapan ise Nalan Türkoğlu (oyun ile ilgili verilen broşürde giysi tasarımını yapan kişi olarak belirtilmiş). Sade dekorda dikkat çeken, belki de dünya gibi, dönen platformun kenarlarındaki çizgilerde gizli. Dikkatli izleyiciler farkedecektir ki dönen platformun kenarlarında dünya haritası çizilmiş. İtalya'nın çizmesini ve Türkiye'yi farkedebilirsiniz.
İki perdelik oyun 3 saate yakın sürüyor. Oyunun kahramanı Galilei, dünyanın güneş etrafında döndüğünü, yaptığı gözlemlerle kanıtlayıp fikirlerini açıklayan kitapları halkın da anlayabileceği dille yayımlamaya kalkınca kilisenin engizisyon mahkemesinin karşısında buluyor kendini. İki seçenekten kalıyor kendisine, ya fikirlerinin yanlışlığı kabul ederek gözetim altında da olsa yaşayacak, ya da Bruno gibi yakılacak. Yaşamayı seçiyor Galilei ve bu seçimi ile destekçilerini şaşırtıyor. Oyunun sonunda ise fikirlerinden vazgeçtiğini açıklaması ile hayal kırıklığına uğrattığı destekçilerinden Andrea'ya son çalışmasının kopyalarını vererek suskun kaldığı onca yıl boyunca çalışmalarını sürdürdüğünü gösteriyor.
Uzun diyaloglar, bölümlere ayrılmış bölüm aralarında anlatıcı ile bilgilendirildiğimiz oyun, Brecht'in epik tiyatrosunun özelliklerini taşıyor sanırım. Sanırım diye yazıyorum çünkü bu konuda (epik tiyatro-dramatik tiyatro ayrımı) okumuşluğum yok. İnternet sitelerinden, özellikle wikipedia'dan baktığım kadarıyla epik tiyatro özelliklerine sahip bir oyundu Galilei'nin Yaşamı. Bu konularda daha fazla bilgiye sahip okuyucularım yorum yazarlarsa zevkle yayınlarım...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.