Geçtiğimiz hafta yapılan 3G (third generation=üçüncü nesil) mobil iletişim lisansları ihalesiyle birlikte yazılı ve görsel basında bir takım haberler dolaşmaya başladı. 3G veya 3N ile görüntülü telefon, hızlı internet ve mobil televizyon hizmetlerinin verileceği söylenir oldu. Öncelikle televizyon derken neden bahsedildiği konusunda herkesin hemfikir olması gerekiyor. Evlerimizdeki televizyon alıcıları ile izlemekte olduğumuz içerik, tek noktadan çok noktaya doğru gönderilen bir içeriktir. Bu içeriği alanların sayısı, alınan içeriğin kalitesini etkilemez. Mobil ortamda 3G ile verilmesi planlanan ise tek noktadan tek noktaya (unicast) içeriktir. Aslında 3G, teknolojik olarak multicast'i destekleyen protokollere sahiptir. MBMS (Multimedia Broadcast Multicast Service) adı verilen hizmet sunularak, halihazırda kullanmakta olduğumuza benzer bir televizyon yayını 3G üzerinden sunulabilir. Ancak, bildiğim kadarıyla MBMS destekli telefonlar mevcut değil. Operatörler için de bu hizmet ile şebekeyi kullanmak çok mantıklı görünmüyor.
Peki 3G ile mobil televizyon hizmeti sunulamaz mı?
Soruyu farklı sormak gerek belki de. Mobil ortamlarda cep telefonu ekranı büyüklüğünde televizyon mu izlenir? Yoksa özel amaçlı üretilmiş kısa video klipler mi? Video klip derken aklımıza yalnız müzik klipleri gelmesin. Mobil ortamlarda izlenmek üzere üretilmiş hava durumu, haber özetleri, maç golleri, eğlendiri videolar, kısa diziler...Listeyi uzatmak mümkün. Bu tip hizmeti vermek için 3G, yeterince hızlı veri iletimine olanak tanıyor. Yurtdışındaki deneyimler de sistemin bu şekilde işleyeceğini düşündürüyor.
Mobil televizyon ne zaman sunulacak?
Mobil televizyon için sayısal karasal televizyon yayınlarının (DVB-T) başlaması ve yaygınlaşmasını beklememiz gerekecek. Analog televizyon yayınları tarafından kullanılan frekansların boşaltılması ile birlikte teknoloji olarak sayısal karasal yayına benzeyen, ancak mobil ortamlar için özelleştirilmiş bir teknoloji olan DVB-H lisanslarının verilmesini izleyen dönemde arabalarımızda, sokakta mobil tv izlemek olanaklı olacak. Analog yayınların sonlanması için farklı tarihler verilse bile son tarih olarak 2015'i telafuz etmek yanlış olmaz. Analog yayınlar için yapıl(a)mayan frekans planlama ihalesinin sayısal yayınlar için vakit geçirilmeden yapılması, bu alandaki yasal boşlukların ortadan kalmasını ve yeni teknolojilerin getireceği yeni uygulamaların hızla hayata geçmesini sağlayacak.
bu mobil tv ücretlimi
YanıtlaSilbedava ne var ki hayatta :) güncel fiyatları operatörlerin sayfalarından öğrenebilirsiniz. fiyatlandırma büyük olasılıkla paket şeklinde olacaktır. mobil tv bu paketlerin içerisindeki ürünlerden birisi olacaktır...
YanıtlaSil