Sektörden olsanız da olmasanız da duyduğunuz bir terimdir HD. Çoğunlukla yüksek çözünürlük olarak bilinse bile doğru çevirisi yüksek tanımlamalıdır. Televizyon yayıncılığında yeni bir dönemin kapısını aralayan teknoloji olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüksek tanımlama terimi (HD) aslında varolandan yüksek anlamında kullanıldığı için tarih boyunca farklı değerleri ifade etmiş. Televizyonun siyah beyaz olduğu yıllarda bile HD olarak adlandırılan format varmış mesela :) Günümüzde bahsedilen ise satır ve pixel sayısı ile tarama tipine göre farklı isimler alan yenilikler bütünü. Temelde 3 HD formatından bahsedilebilir: 1080i, 720p ve 1080p. i=interlaced p=progressive anlamında kullanılan kısaltmalar. 1080, 720 ise satır sayıları. Halihazırda kullanmakta olduğumuz PAL'in 576'sı aktif olarak kullanılan 625 satırı olduğunu akılda tutarsak HD görüntülerin çok daha ayrıntılı (5 kat kadar deniliyor) olacak.
Günümüzde DIGITURK, D-SMART tarafından yapılan HD yayınlar 1080i formatında ve HDReady logolu ekranlar ile uygun (HD çözme özelliği olan) alıcılarla izlenebiliyor. Sektör, 1080i ve 720p'yi geçici formatlar olarak görüyor. Nihai ulaşılmak istenen ise 1080p. 1080p gösterme özelliğine sahip ekranlar FullHD logosuna sahip olanlar. 1080p'de cihaz azlığı nedeniyle bu formata geçilmesi daha bir kaç yıl sürecek gibi.
HD ile birlikte 4:3 olan ekran oranı 16:9 olarak değişmiş olacak. Kameraların açılarından, planların oluşturulmasına kadar bir çok değişikliğe yol açacak bu dönüşüm. Ayrıntının eskiye göre 4-5 kat fazla olduğunu hatırlarsak, makyaj ve ışık da eskisinden çok daha önemli olacak. Takma bıyıklar, sakallar kötü yapılmış makyaj izleyici rahatsız edecek. Görüntü ile sesin senkronu önemli bir sorun oluşturacak.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.