Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Son yıllarda Amerika kıtasının ortasında ve özellikle güneyindeki ülkelerde, kimilerince beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. 1960'lı yıllarda Küba devriminde Fidel Castro ile birlikte savaşan ve zafer sonrası bir süre çeşitli bakanlık görevleri yürüten Che'nin tüm kıtada devrim umudu 50 yıl gecikmeyle de olsa gerçekleşiyor mu?
Oldukça güncel bir konu aslında Akalın'ın inceleme kitabında ele aldığı. Kitap, Cüneyt Akalın'ın çeşitli tarihlerde çeşitli dergilerde yazdığı yazılarla birlikte kitap için kaleme alınmış değerlendirmelerinden oluşuyor. Öncelikle Venezüelave Chavez'e ilişkin yazılara yer verilmiş. Bu bağlamda Latin Amerika'nın CNN'i ya da El Cezire'si olarak düşünülebilecek Telesur haber kanalı da anlatılmış. Bu bölümü, Latin Amerika'nın sömürgecilikten kurtuluşunu sağlayanların başında gelen Simon Bolivar'ın anlatıldığı bölüm izliyor. Ardından ülkelere kısa değerlendirme yazılarıyla değiniliyor: Küba, Brezilya, Arjantin, Şili, Bolivya, Meksika, Nikaragua, Paraguay. Kitapta en beğendiğim bölüm olan genel değerlendirmede ise deneyimler ışığında özelde Latin Amerika'nın genelde dünyanın geleceğine ilişkin öngörüler yapılmış. Geçmişte yapılan hatalar, lafı evirip çevirmeden tüm nesnelliği ile tespit edilmiş. Bu bölümde yer alan Bağlantısızlar Hareketi'nin yakın zamanda (2006) gerçekleştirdiği Küba buluşmasının haberlerini okuduğumu/izlediğimi hatırlayamadım. Belki basınımızda pek yer verilmedi, belki ben atladım. Ancak, oldukça önemli bir birliktelik yeniden hayat buluyor anlaşılan.
Kitabın sonunda, ekler bölümünde ise Venezüela, Brezilya ve Meksika'ya ilişkin ek bilgilerle birlikte Chavez'in (Venezüala cumhurbaşkanı) ve Lula da Silva'nın (Brezilya cumhurbaşkanı) kimi konuşmalarına yer verilmiş.
Dünyanın bize uzak coğrafyasında neler oluyor, neden oluyor gibi sorularınıza toplu yanıt almak istiyorsanız iyi bir başlangıç kitabı Bolivar'dan Chavez'e Latin Amerika. Başta da yazdığım gibi kitabı oluşturan yazıların bir bölümü daha önce kimi dergilerde yayınlanmış. Bu eklektik yapı, tekrarları da getiriyor beraberinde. Bölgedeki gelişmelere bakınca ileride kitabın yeni baskılarını yapacağını düşünüyorum. Kitap, Cumhuriyet Kitapları'ndan Mayıs 2008'de çıkmış.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.