İkinci yarıya çok daha istekli başladı Fenerbahçe. İkinci gol için rakip kaleye yüklenirken yaptığı ataklar özellikle sol kanatta Kostiç'in yaptığı ortalara dayanıyordu. 60 ile 65. dakikalar arasında Rangers beraberlik golüne çok yaklaşsa da savunma ve kaleci İrfan Can'ın gününde olması umutlarımızı sürdürmeye yetti. İkinci gol, sağ kanattan gelişen atak sonucu geldi. İkinci golün ardından J ose Mourinho'nun yaptığı değişiklikler ile çok daha baskılı bir futbol ortaya koyduk. Üçüncü gole çok yaklaştığımız ataklar olsa da ne yazık ki şutlar kaleyi bulmadı. Rangers'ın arada bulduğu net fırsatlarda ise İrfan Can başarılıydı. Şimdi uzatmalarda ve belki de penaltı atışlarında belirlenecek tur atlayan takım. Uzun zamandır izlediğim en heyecanlı ikinci yarı olduğunu ekleyerek notlarımı sonlandırayım. Sonuç ne olursa olsun, 3-1'lik ilk maçı çevirmeyi başardı Fenerbahçe. Tebrikler, umarım turu geçen taraf olmayı da başarırlar.

Son yıllarda Amerika kıtasının ortasında ve özellikle güneyindeki ülkelerde, kimilerince beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. 1960'lı yıllarda Küba devriminde Fidel Castro ile birlikte savaşan ve zafer sonrası bir süre çeşitli bakanlık görevleri yürüten Che'nin tüm kıtada devrim umudu 50 yıl gecikmeyle de olsa gerçekleşiyor mu?
Oldukça güncel bir konu aslında Akalın'ın inceleme kitabında ele aldığı. Kitap, Cüneyt Akalın'ın çeşitli tarihlerde çeşitli dergilerde yazdığı yazılarla birlikte kitap için kaleme alınmış değerlendirmelerinden oluşuyor. Öncelikle Venezüelave Chavez'e ilişkin yazılara yer verilmiş. Bu bağlamda Latin Amerika'nın CNN'i ya da El Cezire'si olarak düşünülebilecek Telesur haber kanalı da anlatılmış. Bu bölümü, Latin Amerika'nın sömürgecilikten kurtuluşunu sağlayanların başında gelen Simon Bolivar'ın anlatıldığı bölüm izliyor. Ardından ülkelere kısa değerlendirme yazılarıyla değiniliyor: Küba, Brezilya, Arjantin, Şili, Bolivya, Meksika, Nikaragua, Paraguay. Kitapta en beğendiğim bölüm olan genel değerlendirmede ise deneyimler ışığında özelde Latin Amerika'nın genelde dünyanın geleceğine ilişkin öngörüler yapılmış. Geçmişte yapılan hatalar, lafı evirip çevirmeden tüm nesnelliği ile tespit edilmiş. Bu bölümde yer alan Bağlantısızlar Hareketi'nin yakın zamanda (2006) gerçekleştirdiği Küba buluşmasının haberlerini okuduğumu/izlediğimi hatırlayamadım. Belki basınımızda pek yer verilmedi, belki ben atladım. Ancak, oldukça önemli bir birliktelik yeniden hayat buluyor anlaşılan.
Kitabın sonunda, ekler bölümünde ise Venezüela, Brezilya ve Meksika'ya ilişkin ek bilgilerle birlikte Chavez'in (Venezüala cumhurbaşkanı) ve Lula da Silva'nın (Brezilya cumhurbaşkanı) kimi konuşmalarına yer verilmiş.
Dünyanın bize uzak coğrafyasında neler oluyor, neden oluyor gibi sorularınıza toplu yanıt almak istiyorsanız iyi bir başlangıç kitabı Bolivar'dan Chavez'e Latin Amerika. Başta da yazdığım gibi kitabı oluşturan yazıların bir bölümü daha önce kimi dergilerde yayınlanmış. Bu eklektik yapı, tekrarları da getiriyor beraberinde. Bölgedeki gelişmelere bakınca ileride kitabın yeni baskılarını yapacağını düşünüyorum. Kitap, Cumhuriyet Kitapları'ndan Mayıs 2008'de çıkmış.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.