Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.
Yüzyıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk, Benim Hüzünlü Orospularım, Kırmızı Pazartesi gibi birbirinden tanınmış eserlerin yazarı Marquez'in Şili'li yönetmen Miguel Littin'in 1985 yılında yaptığı iki aylık kaçak Şili belgeseli çekimi macerasını kaleme aldığı anlatı roman Şili'de Gizlice. Türkçe'ye çevirisini İlknur Özdemir yapmış.
Allende döneminde halkın aydınlanmasına destek olması için filmler yapan, Halk Birliği'nin destekçilerinden Littin, 11 Eylül 1973'de (ne ilginç tesadüf değil mi? 11 Eylül 1973-12 Eylül 1980) Amerika destekli darbe ile Pinochet'in iktidara yerleşmesinin ardından canını zor kurtarmış ve önce Meksika'da sonra Mardid'de yaşamını sürdürmüş. 1985 yılında Şili'nin diktatörlük altında geçirdiği 12 yılda yaşadığı dönüşümü dünyaya anlatmak için gizlice ülkeye gelip, birbirinden bağımsız ve habersiz 5 film ekibiyle 2 ay sürecek çekimler yapmış. Kitap, bu süreci anlatıyor. Marquez, Littin ile 1986 yılında saat süren söyleşiler yapmış ve sonunda 600 sayfalık anlatı metni ortaya çıkmış. Kitabın başındaki sunuş yazısında, bu 600 sayfanın 150 sayfalık anlatı-roman haline çevrilme sürecini özetlemiş. Kimi isimleri ve yerleri, halen Şili'de yaşayanlara zarar gelmesini önlemek adına değiştirmişler.
156 sayfalık Türkçe çevirisini bir kaç saat içinde okudum. Son derece akıcı bir dil kullanılmış. Anlatılan zaten ilgi çekici bir öykü. Polisiyeyi andıran takipler, politik değerlendirmeler, tarihsel bilgiler başka bir değişle heyecan yaratacak tüm kurgusal malzeme var. Kitabı daha ilgi çekici kılan tüm bu malzemenin kurgusal değil tamamen gerçek oluşu. Kitapta çekim macerası anlatılan belgesel Acta General de Chile adıyla 1986 yılında izleyici ile buluşmuş.
1985'li yılların, yani darbenin ardından geçen 12 yılın, Şili halkı üzerinde yarattığı en temel farklılık sessizlik olmuş. Zaten çok konuşkan olmayan Şili halkı, gizli polisten korkusundan iyice sessizleşmiş. Zenginin daha zengin fakirin iyice fakirleştiği ülkede bir çok insan öldürülmüş, sürülmüş, kaybedilmiş. 2006 yılında Santiago'da ölen Pinochet ve yaptıklarına ilişkin geniş haberi buradan okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.