Metrodan çıkmak için yürüyen merdivene adımımı attığımda, dışarıda beni nelerin beklediğinden haberim yoktu. Okula, işe yetişme telaşında olanların kalabalığı bitmiş, toplu ulaşım, acelesi olmayanlara kalmıştı. Merdivenin son basamağını geldiğimde sokak sakin ve huzurlu görünüyordu. Sabahın serinliği yerini öğleye geçişin ılıman haline bırakmıştı. Kediler ve martılar duvar diplerine bırakılmış yemleri paylaşıyor, kargalar bu paylaşımdan kendilerine de pay düşecek mi merakıyla olan biteni izliyordu. Her zaman döndüğüm sokağı es geçip ilerledim. Yeni sokak, yeni binalar, yeni yüzler... Tek sokak değiştirince bile karşıma çıkanların farklılığı şaşırttı. Yürümeyi sürdürdüm. Güneş yükselirken bulutsuz gökyüzü alabildiğine maviydi. Karşılaştığım insanların kiminin yüzü tanıdık gelse de bir çoğunu ilk kez görüyordum. Oysa sadece bir sokak değiştirmiştim. Sokağın sonundaki kafenin bahçesinde yaşlı bir çift sabah kahvesi içiyordu. İkisi de sokağa dönük, yan yana san...
Datça ve Turunç çok bilinen, çok ziyaret edilen tatil yörelerinden sayılmaz. Her ikisine de Marmaris üzerinden ulaşılır. Datça, özellikle yerli turistlerin ve teknecilerin uğrak yeri olmuş. Büyük bölümü sit alanı olduğundan mıdır, yoksa karayolunun uzun süreler zorlu olduğundan mıdır ne 5 yıldızlı otelleri ne tatil köyleri var.
Turunç ise Marmaris'e yakın bir koy. Karayolu ulaşımı 1983'e kadar orman içerisinden toprak bir yol ile sağlanıyormuş. Benim ilk ziyaretim 1978 yılına rastlıyor. O tarihte Marmaris'e gelmiş ve motorla İçmeler ve Turunç'u ziyaret etmiştik. Turunç ile ilgili o tarihten kalan hatıram sahile yakın yerdeki okul, geniş bahçesi, sahil, ve boşluk.
2001 yılında Turunç'a ikinci gelişimde, karayolundan görülen eşsiz manzara (yandaki fotograf), tertemiz deniz ve küçük sahil kasabası havası aklımda kalmış. 2001'den bu yana Turunç için pek değişen bir şey olmamış. Sahil ile sahil kenarındaki binalar arasına beton bir bölüm yapılmış, ki iyi olmuş. Sahildeki şezlongların tamamı belediye tarafından işletilir hale gelmiş. 3 YTL karşılığında şezlongu kullanabiliyorsunuz. Bu sayede, bir dönem oluşan yüksek fiyatlı şezlong kirası sorunu giderilmiş. Deniz gene tertemiz, ancak teknelerin kirletmesi kimi günler hissedilmeye başlamış. Turunç gene küçük, ancak 2001 ile kıyaslandığında yeni oteller yapıldığı gözden kaçmıyor. Fiyatlar Datça ile kıyaslanırda yüksek, Marmaris'ten ise düşük. Motor ile Marmaris'e gitmek, hele ki hava karardıktan sonra, çok keyifli. Kiş başı 7,5 YTL'ye 45 dakikalık keyifli bir yolculuk yapılabiliyor. Denize sıfır restaurantlarda öğlenleri ve akşamları keyif yapabilirsiniz. İngilizceniz varsa menüleri daha kolay anlayabilirsiniz. Çoğu yerde BBC, SKY gibi İngiliz kanallarının açık olması, menülerde İngiliz yöresel yemeklerinin yapıldığının ilanı, tezgahtarların çoğunlukla İngilizce selam vermesini doğal karşılamak gerekiyor, ne acıdır ki.
Turunç'ta Otel Mavi Deniz'de konakladık. Konum olarak Turunç'un girişinde yer alıyor. Odalar konforlu ve temiz olsa da, kahvaltının ve yemeklerin sunulduğu bölüm kamu kurumlarının kamplarını anımsatıyor. Tertemiz ve dalgasız ve soğuk olmayan (özellikle Bozcaada ile kıyaslandığında) denizi ile Turunç'un güzellikleri tesisin eksikliklerini unutturdu.
Datça hakkındaki gözlemler bir sonraki yazıda...
yine süper fotoğraflarla dönmüşsünüz. Turunç benim de çok merak ettiğim bir yer. En kısa zamanda görmek istiyorum. Ama sizin çocuğunuz yok galiba. Kaldığınız yer çocuklular için ne kadar uygun öğrenmek isterdim.
YanıtlaSilwww.elityasam.blogcu.com
merhaba neşe,
YanıtlaSilbizim çocuğumuz yok. kedimiz var. o da tatillere gelmiyor bizimle :) kaldığımız yer çocuklara ne kadar uygun tam bilemiyorum ancak bir çok çocuklu aile vardı. hayatlarından memnun görünüyorlardı. havuzun bir bölümünün derinliği daha az ancak ayrı bir çocuk havuzu sanırım ki yok. işletmeye sormak gerekir gene de. umarım yardımcı olabilmişimdir.