Kimi bir kaç cümlelik kimi bir kaç sayfalık anılarla dolu öykücükler ve tümünü bağlayan farklı bir kurgu. Barış Bıçakçı'nın son novellasını severek okudum. Okuma heyecanını bozmadan, konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Halis Bey, emekli elektrik mühendisi. Ayşe ise başarılı bulunan bir öykü kitabı yayınlamış bir peyzaj mimarı ve tercüme yaparak hayatını kazanıyor. Tercüme bürosunda rastlaşıyorlar ve Halis Bey Ayşe'den anılarını öyküleştirmesini istiyor, ücreti karşılığında. Novella, Halis Bey'in anıları ve Ayşe'nin hayatını anlatan bölümlerle kurulmuş. Novellada yer alan bölümlerin her biri ayrı öyküler haline getirilebilecek derinlikte. Ayşe'nin hayatına dair bölümlerde ülkenin gündemine dair göndermeler de yer alıyor. Daha önce okuduğum eserlerinde olduğu gibi bolca Ankara var arka planda. Hatta Garson başlıklı bölümde Ankara başrolde. İstanbullular deniz yok, fazla gri dese de Ankara, Ankara'da yaşamaya alışmışlar için kendine has özellikleri ve güzelli...
Kanal D televizyonunda başlayan Kudret Sabancı'nın yönettiği (Aliye'nin yönetmeni) Binbir Gece adlı dizi çarpıcı bir bölümle başladı. Hasta oğlunun tedavi masrafını karşılamak için partonundan para isteyen genç ve güzel mimar (oğlunun hastalığından bahsetmiyor parayı isterken çünkü işe girerken çocuğunun olduğunu saklamış) 150.000 dolar karşılığında patronu ile birlikte olmayı kabul ediyor. Günlerdir kimi televizyonların sabah haberlerinde bile tartışılan bu bölüm aklıma aşağıdaki soruyu getirdi:
Kayıt altında, sosyal güvenlik kurumuna ödentinizi ödeyerek çalışmaktasınız. Sizin, ya da bakmakla yükümlü olduğunuz birinin sağlığı bozuluyor. (Dizide oğlu lösemiye yakalanıyor) Tedavi olanağı var ancak tedavi çok pahalı. Böyle bir durumda bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumu ne yapıyor? Tedavi çok pahalıymış kusura bakmayın, başınızın çaresine bakın mı diyor? Eğer böyle deniyorsa bu sosyal devlet ilkesine ters değil mi?
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.