Cebit Bilişim fuarına daha önce gitmiş miydim hatırlayamadım. Gittimse bile seneler önceydi demek ki. Kişisel nedenlerle katılmıyordum Cebit'e. Çalıştığım işlerin çalışmam gereken işler olmadığını düşünürdüm o zamanlar. Fuara gidip ne yapacaktım ki? Bakıp bakıp, insanlar nelerle uğraşıyor ben nelerle diyecek, belki dönem arkadaşlarımı görüp onlar nereye gelmişler ben neredeyim deyip üzülecektim. Bu yıl, böyle düşünmemi gerektiren durumların ilki geçerli değil artık. Sayfanın başına yazdığım iki dizede de belirttiğim gibi mühür ya da mülk istemeyince ikinci gerekçe fazla etkili olmadı ve Cebit'e gittim. İyi ki de gitmişim.
Özellikle 7-8 ve 9 nolu salonlar ilgilendiğim konulardaki ürün ve hizmetlerle doluydu. İlk aklıma gelenler cep telefonundan televizyon yayıncılığı, isteğe bağlı video ve IPTV ile ilgili ürün/hizmetler. Ayrıca Next/NextStar gibi DVB-S üzerine uzmanlaşmış bir şirketin (yerinde bir karar ile) DVB-T alıcıları da üretmiş olmasını görmek sevindiriciydi. Yanlış anlaşılan açıklamalar nedeniyle birbirlerine rakip gibi gösterilen DVB-S ve DVB-T'nin kardeş olduğunun anlaşılmaya başlandığını gördüm.
Cep telefonu üzerinden televizyon yayıncılığı iki şekilde yapılabiliyor. Birincisi GPRS-EDGE ya da UMTS üzerinden diğeri DVB-H ile. Fuarda UMTS (3.nesil) deneme yayınları yapılıyordu. Bir de Nokia'nın ülkemizde henüz satılmayan N92 modeli ile sunulan DVB-H gösterimleri (ülkemizde DVB-H deneme yayını olmadığı için) telefonun sabit diski üzerinde kayıtlı klibin oynatılması ile gerçekleştiriliyor.
En fazla ilgili çeken ve beğenimi kazanan uygulamaların birisini de Sabah gazetesi yapmış. Teknolojik olarak büyük başarı olmasa bile insan hayatını kolaylaştıran, özellikle görme engellilere, gazete dinlemeyi olanaklı hale getiren uygulamaları için teşekkürler. Gazetenin internet sayfasında yazarların makaleleri üzerine koyduğu bağlantıya bastığınızda yazıyı sesli olarak dinleyebiliyorsunuz. Bu işlem için yazılım kullanılmış. Benim naçizane önerim yazarlardan makalelerini seslendirmelerini istemek. Biliyorum çok pratik bir işlem değil, biliyorum seslendirme kolay iş değil, biliyorum her yazar bu işe sıcak bakmayacak. Ancak okuyucu / dinleyici açısından çok daha keyifli ve anlamlı bir iş olur.
Fuarda Türk Trust isimli sayısal imza üretip satan tek yerli firmanın da standı vardı. Kendilerine de söylediğim gibi (bu aralar kampanya ile 200 YTL civarına satılan) sayısal imzayı kullanabilecek hizmetler üretilmez ise kimse almaz. Eğer sayısal imzanın yaygınlaşması isteniyorsa öncelikle bu imzanın kullanılmasının avantajlı olacağı hizmetler üretmek gerekiyor. Hiç kimse halkımız nasıl kullanacak bu hizmetleri demesin. Günümüzde 60 yaşını devirmiş bir çok kişi bankaların internet bankacılığı hizmetlerini kullanıyorsa e-devlet uygulamalarını da kullanır. Yeterli e-imza ile kullanacağı e-devlet uygulamaları sayesinde avantaj yaratıyor olsun. Banka örneğinde havale ücreti internet bankacılığında çok düşük tutuldu.
Pakistan Bile 10 Wi-Max lisansı vermiş, Ukranya vermek üzere, bize ve hilkat garibesi bilişim politikamıza yuh yaa ...! Biz halen yok adsl kotasi, yok hızı yükselttik 1 megabayt yaptık,bide utanmadan sayfa sayfa ilanlar veriyorlar...resmen dünya teknoloi yarışında tavsan gibi kosuyor, biz kablumbağ gibi sürünüyoruz....Cep telefonunda da dünya 4G' ye geçti bizde halen 3G' ye bile gecemedik yasasin 2G :(
YanıtlaSilAklıma bir fıkra geldi,dünyanın en gelismis bilgisayarına soruyorlar 2500 yılnda dünyanın hakimi kim olucak ? bilgisayar yanıtlıyor....Türkler....bilim adamları şaşırıyor...neden diye soruyor...herkez uzaya cıkacak dünya da Türklere kalacak diyor !
Sayın okuyucum iyi bir noktaya vurgu yapmış. Gerçekten de Avrupa'da iki üç sene önce satılan 3G lisansları ülkemizde önümüzdeki sene satılacak. Ancak, bu gecikmenin nereden kaynaklandığı çok net değil. Şöyleki, Avrupa'da 3G için çok yüksek bedeller ödendi. Elde edilen gelir ile ödenen lisans kıyaslandığında operatörler ciddi zararlarla karşılaştılar. Nedeni oldukça basit, piyasa hazır değildi. Şimdilerde 3G destekli cihaz sayısı arttı, kullanıcı GPRS'in sunduğu olanakların fazlasını istemeye başladı. Yani kısacası piyasa hazır. Önümüzdeki yıl 3G lisansları satılacak gibi görünüyor. Gecikme, bürokrasiden mi kaynaklandı yoksa piyasanın hazır olması mı beklendi o konu biraz karışık bence...
YanıtlaSil