Bu yazıyı hazırladığım 2 Nisan 2025 günü itibariyle Trabzonspor A takımı, Süper Lig'de 27 maçta 9'ar galibiyet - mağlubiyet ve beraberlik ile 36 puan toplayarak 10. sırada yer alıyor. Trabzonspor U 19 takımı ise U 19 Elit A Ligi'nde 26 maçta 18 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 59 puan toplayarak, lider Galatasaray'ın iki puan gerisinde ikinci sırada. Bu arada Trabzonspor U 19 takımının üç maç eksiği olduğunu ekleyeyim. Bu eksik üç maçını da kazanırsa 7 puan farkla lider olması mümkün. UEFA Gençlik Ligi'nde yarı finale çıkan ve bu yolda İtalya'dan Juventus, Atalanta ve Inter'i eleyen takımımız, kupaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Trabzonspor Fatih Sultan Tekke yönetiminde U 19'daki gençleri A takıma dahil etme stratejisini uygularsa uzun süreli başarının gelmesi işten bile değil. Gençleri bir kez daha kutluyorum. Kupayı ülkemize getireceklerine yürekten inanıyorum.
Ankara'da yaşayanlar yakından bilecektir. Ankara'yı Eskişehir'e, Konya'ya ve İstanbul'a bağlayan yollardan şehir merkezine doğru gelirken, neredeyse hiç, ışığa takılmıyorsunuz. Tüm ışıklı kavşaklar köprülerle aşılmış durumda. Her üç yolda da yaklaşık 4 gidiş 4 de geliş şeriti yapılmış. Hız sınırı ise 50 km / saat. Olabildiğince bu yollardan uzak durmaya çabalasam bile zaman zaman buralara yolum düşüyor. Yolun en sağ şeritinden saatte 60 km civarında hız ile seyretmeye gayret ediyorum. Ancak bunu başarabilmek pek kolay olmuyor. Dikkatinizi çekmek isterim; saatte 60 km, yani azami hız sınırının %20 fazlasıyla yolun en sağından ilerlememe izin verilmiyor. Nedeni çok basit. Bu yollarda trafik ortalama 90 km /saat hız ile akıyor. Bu gerçeği tüm denetim elemanları da biliyor. Ne zaman bir kaza olup 3-5 kişi ölüyor, kazanın ertesi günü herkes hızın ölüm getirdiğinden bahsediyor. Ardından arabalarına binip, sanki biraz önce hızın ölüm getirdiğinden bahsetmemiş gibi, 90-100 km /saat hız ile tampon tampona ilerlemeye devam ediyor.
Eğri oturup doğru konuşalım. Trafik kurallarına uymayı kötü sürücülük, korkaklık olarak nitelendiren bir yapımız var. İki kent arasını ne kadar kısa sürede katettiğimizi birbirimize anlatıp öğünürüz bu saçmalıkla. Hiç kimse araçların ne kadar donanımlı olduğundan, hız sınırlamalarının çağın gerisinde kaldığından bahsetmesin. Dünyanın her yerinde hız sınırlamaları uygulanıyor. Bilimsel gerekçelere dayanıyor bu sınırlamalar. Dünyanın en gelişmiş aracını da kullansanız, insanın refleks süresi belli. Aniden yola çıkan objelere karşı alacağınız önleme kadar geçen sürede aracınızın hızına bağlı olarak epey bir mesafe geçmiş oluyorsunuz. Hızınız eğer 30 km /saat ise ölümlü kaza yapma olasılığınızla hızınız 90 km /saat iken ölümlü kaza yapma olasılığınızın aynı olmadığı apaçık ortada.
Bu işin eğitimle falan ilgisi yok. Bu vatandaşlık bilinci diye adlandırdığım, kentte yaşama bilinci diyebileceğimiz bir konu. En eğitimli insanların oturduğu varsayılan Çayyolu, Bilkent, Angora vs semtlere doğru giden Eskişehir Yolu'nda (İsmet İnönü Bulvarı) giderken dikkat edin. 50 km /saat hız sınırına uyan var mı? Biraz daha özen ile ne hayatlar kurtulur. Deneyince zor olmadığını göreceksiniz. Şehir içinde 50, okul önlerinde 30, şehirlerarası yollarda 90 km / saat hız kurallarına uyalım. Gerçekten çok şeyleri değiştirebiliriz...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız denetimimden geçtikten sonra yayınlanacak. Beğenmediklerinizi hakaret içermeyen şekilde ifade edin lütfen.